Cloverfield

Cloverfield

10 Cloverfield Lane POSTER

Introducere Cloverfield

Sa o luam cronologic: filmul Cloverfield s-a lansat in 2008 si a venit cu 2 inovatii. Prima: a fost filmat cu o camera de mana; a doua: era vorba de o invazie extraterestra deloc explicata (Orice ar fi, inving – motto-ul filmului). Ca poveste: un tip urma sa plece din State in Japonia si i se organizeaza o petrecere de adio. La petrecere este invitat un tip, prieten comun, care trebuie sa filmeze toata petrecerea, ca amintire. In timpul petrecerii se intampla diverse lucruri. Fara sa intru in detalii, spun doar ca tot filmul il vedem din perspectiva acestui tip care filmeaza.

In 2016, la 8 ani diferenta, apare 10 Cloverfield Lane. Cu jumatate de gura se confirma ca are legatura cu primul Cloverfield, dar nu este nici remake, nici sequel, nici prequel. Nu stiu exact cum sa numesc tipul de film, actunea se petrece in acelasi timp cu primul film, avand cu totul alte personaje (dezastrul vazut dintr-o alta perspectiva).

Rezumat 10 Cloverfield Lane

Michelle se trezeste intr-un buncar subteran, legata de perete, alaturi de Howard, proprietarul buncarului, si Emmet. Howard sustine ca i-a salvat viata, ca afara este un dezastru, aerul este irespirabil, insa cat de credibil poate fi acesta? Este un salvator sau un nebun obsedat? Ce se intampla cu adevarat afara? Trebuie sa descoperiti singuri toate astea 🙂

10 Cloverfield Lane 2016

Puncte de interes 10 Cloverfield Lane

 • In cazul multor filme indemn oamenii sa vada primul film inainte de a merge la cinema. Acum e invers: cei care NU l-au vazut pe primul vor trai mai bine acest 10 Cloverfield Lane. Eu stiam ce se intampla din primul film, ceea ce imi taiase aproape tot farmecul. Daca nu stii prima parte, filmul are un twist extrem de misto spre final.
 • Niciun actor pastrat din prima parte, nici macar regizorul. Acum il avem ca regizor pe Dan Trachtenberg, aflat la debutul in lungmetraj.
 • O durata mult mai mare, de la 84 de minute prima parte, avem acum 104 minute. 20 de minute in plus care se simt si care fac un cu totul alt film.
 • Cele 2 elemente inovative din primul film, modul in care a fost filmat si finalul, au disparut in partea a doua. Nu-mi dau seama daca decizia e una de salutat sau de criticat.
 • Pe IMDB partea a doua, 10 Cloverfield Lane, are 7.7, in timp ce prima parte are doar 7.1. Notele se pot modifica, insa din punctul meu de vedere prima parte este mai buna. Cel putin aduce 2 elemente noi, personal apreciind originalitatea inaintea multor alte chestii.

10 CLOVERFIELD LANE

Puncte tari 10 Cloverfield Lane

 • Luat ca atare, este un thriller extrem de bun, cu un twist pe final extrem de interesant.
 • Interpretari foarte convingatoare din partea celor 3 actori.
 • Foarte bine regizat, foarte putine momente moarte, in ciuda celor peste 100 de minute.

10 CLOVERFIELD LANE

Puncte slabe 10 Cloverfield Lane

 • Cateva fracturi logice evidente duc filmul catre prea mult SF, ceea ce nu este deloc in favoarea filmului.
 • Finalul este, dupa mine, o bila neagra. Trebuia sa vina cu vreo 5 minute inainte.
 • Neasumarea ca o continuare (in orice fel) a primei parti mi se pare o eroare majora de marketing. Apreciez modul in care este construit, dar sunt socat sa aflu cati fani ai primei parti habar nu aveau ca filmul atat de apreciat de ei are parte de o continuare. Distanta de timp nu este exagerata, desi au trecut, totusi, 8 ani. Din pacate, niciun alt element de legatura nu exista intre filme, macar acelasi regizor.

Opinii 10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane, desi nu este la fel de inovator ca predecesorul sau, este un film foarte bun. Va veti putea bucura de el SI mai mult daca NU ati vazut prima parte. Un paradox pe care nu stiu cum sa-l cataloghez: gandit intentionat, rezultat intamplator sau doar o parere personala?

10 CLOVERFIELD LANE

10 Cloverfield Lane este de ieri, 8 aprilie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage. Salutari CINEMILE tuturor!

. 1 comentariu la Cloverfield. Categories: 2016, Comunicate de presa. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Cloverfield

 1. bun sfatul cu văzutul primei părți. multe au legătură și practic e posibil să îți schimbi opinia despre cel de-al doilea dacă te uiți și la prima parte. la fel, e posibil să conturezi altă părere legată de al doilea film, poate mai proastă de cât ar fi cazul dacă nu faci legătura cu prima parte.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.