Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este cel mai nou film al regizorului Martin Scorsese. Dupa mine, cel mai asteptat film al toamnei, atat datorita numelui regizorului, cat si datorita distributiei, unde Leonardo DiCaprio si Robert de Niro erau „capete de afis”.

Povestea filmului Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este cumva simpla, pare ca ati mai vazut-o de zeci de ori. In Osage County locuitorii au ajuns printre cei mai bogati din lume dupa descoperirea puturilor de petrol. Locuitorii erau amerindieni, nativi americani ca sa ma exprim corect, acestia devenind tinte vii, la propriu si la figurat, pentru albii din toata America. Drept urmare, albii au inceput sa vina acolo si sa ia pamanturile si averile nativilor in mod aproape legal: se casatoreau cu femei de-ale locului, asteptau sa moara si mosteneau tot terenul. Acel „asteptau sa moara” poate fi citit si un pic altfel.

Povestea nativilor din Osage County este spusa din perspectiva neobisnuitei povesti de dragoste dintre Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) si Mollie Kyle (Lily Gladstone). Nu va spun cum se termina intreaga poveste, asta va trebui sa descoperiti singuri.

Eu insa am de spus, comentat, dezbatut, 5 probleme legate de acest film. Sa le luam pe rand.

In ce gen cinematografic poate fi incadrat Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon?

Din punctul meu de vedere, se califica pentru a intra in 5 categorii. Din motive comerciale, doar 3 dintre ele sunt scoase in evidenta. Sa le luam pe rand.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este un western, conform definitiei sale. Puteti cauta cu atentie, sa vedeti definitia westernurilor. Nu sunt DOAR filme care se petrec doar in vestul Statelor Unite, asa cum unii au inteles gresit.

E drept, nu este western 100%, dar nu-i putem nega apartenenta la acest gen.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este o drama. Aici problema este legata de terminologie cinematografica, pentru ca dupa unii drama este INCLUSA in genul western. Nu intru in detalii, am simtit doar nevoia sa subliniez acest lucru.

E drept, in sala s-a ras destul de mult. Cam prea mult dupa gusturile mele.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este un film istoric. Ma rog, aici unii ar putea obiecta cu acelasi argument: cam toate westernurile, daca se petrec pana la Al Doilea Razboi Mondial, sunt filme istorice. Filmul acesta are insa avantajul de a se baza pe fapte reale.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon apartine genului crime/mistery (crima/mister). Aici lucrurile sunt clare, nu intru in detalii.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este o ecranizare. Unii vad ecranizarile ca gen cinematografic distinct. Ce este interesant aici este altceva: cartea ecranizata este mai veche, aparand in limba romana in 2018, sub titlul Crimele din Osage County: Luna floare si Istoria FBI. Cartea a aparut la Editura RAO. Insa anul acesta a aparut, la Nemira de aceasta data, o carte intitulata Martin Scorsese: o calatorie. Nu am citit (inca!) niciuna dintre carti.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon dureaza 206 minute!

Da, ati citit bine: dureaza peste 3 ore! Trei ore si douazeci si sase de minute! Poate cand scriu cu litere este mai clar.

Da, este un film greu de urmarit, greu de digerat, pentru unii va fi mai simplu sa-l vada acasa, unde-l pot intrerupe cand doresc ei. Insa credeti-ma, atmosfera din sala de cinema este UNICA. Iar reactia salii este ceva ce nu poate fi inlocuit cu nimic.

Legat de acest lucru, de reactia salii, am fost surprins sa aud rasete in unele momente ale filmului. Nu reiau discutia despre rasete, am facut-o ultima oara cand am scris despre spectacolul Jocuri in curtea din spate, aici voi mai adauga un singur lucru: de obicei eu eram acea persoana care radea atunci cand nimeni altcineva nu radea. Acum fie mi-am pierdut eu simtul umorului, fie altii au vazut ceva ce eu nu am putut vedea. Fie ambele, evident.

In Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon, Leonardo DiCaprio joaca GENIAL!

Desi are multi alti actori de top in distributie, Leonardo DiCaprio pare a fi FLOAREA cea mai stralucitoare din distributie. Folosesc cuvantul FLOAREA pentru ca acest cuvant este prezent in titlul original.

Legat de titlu, gasiti pe Collinder explicatia completa a acestuia. Va trimit acolo fara sa va explic eu dintr-un motiv foarte simplu: este ceva INTRADUCTIBIL. Ceea ce inseamna ca titlul pus de distribuitor este unul bun, corect. Ceea ce a incercat editura RAO este o fortare a limbii romane. Pe mine personal ma zgarie pe creier acel titlu. Nu-mi suna deloc, dar deloc bine.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon are o poveste care ar putea sa nu intereseze prea multi romani!

Nu discutam de americani, acolo e alta mancare de peste. Vorbim despre autohtoni in special si de europeni in general.

Toti cei care au vazut filmul discuta, fie offline, fie online, aspecte strict cinematografice. Este un film regizat de Scorsese, regizor ajuns la venerabila varsta de 80 de ani, in care joaca mai multe staruri de la Hollywood, cu Leonardo DiCaprio in frunte. Foarte putin (spre deloc) despre tema, despre morala din spate.

Am vazut Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon la IMAX, dar nu este film de vazut MUSAI la IMAX!

Cred ca este primul film dupa mult timp despre care spun asta. Da, merita vazut in cinema, asta nu pot nega, este un film realmente magic, care te tine in scaun, insa IMAX-ul nu ii aduce nimic in plus. Poate fi lejer vazut intr-un cinematograf normal.

De altfel, cred va si iesi rapid din IMAX, acolo este un loc unde ruleaza cu precadere filme comerciale.

Despre aspectele regizorale nu ma pronunt, au fost multe scene care m-au dat pe spate, insa prefer sa-i las pe specialisti sa isi spuna opiniile lor avizate. Mie mi-a placut, nu am ABSOLUT nimic sa-i reprosez, mi se pare un tot unitar PERFECT. Leonardo DiCaprio STRALUCESTE, insa chiar si acest lucru mi se pare gandit dinainte, parca tot filmul este conceput pentru a-l scoate pe acesta in evidenta. Si, credeti-ma, interpretarea sa este MULT peste cea din Revenant, adica peste cea premiata cu Oscar. Nu fac pronosticuri vizavi de Oscaruri, habar n-am cu cine va concura anul urmator.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon este per total un film PERFECT. Nu pare a avea niciun punct slab, nimic gresit in constructia sa. Faptul ca subiectul nu este interesant pentru societatea noastra este cu totul alta discutia. Nu este vina filmului, ca sa zic asa.

Crimele din Osage County: Bani insangerati – Killers of the Flower Moon a intrat in cinematografe din 20 octombrie 2023, fiind distribuit in Romania de Ro Image 2000.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.