Les Meutes – Les films de Cannes a Bucarest 2023

Les Meutes este o coproductie Maroc, Franta, Belgia, Arabia Saudita si Qatar care se desfasoara in capitala primei tari, Casablanca.

Hassan si fiul sau, Issam, traiesc de pe o zi pe alta din micile servicii pe care le fac mafiei locale. La un moment dat, Hassan primeste misiunea de a rapi un om. El nu stie cine este acel om, ce a facut el, de ce trebuie rapit. Stie doar ca trebuie s-o faca. Pentru ca nu are pe altcineva, il ia pe fiul sau de ajutor. Din pacate, lucrurile merg prost, persoana rapita murind in portbagajul dubei care nici macar nu era a lor. Drept urmare, cei 2 au acum o mare problema: trebuie sa scape de cadavru. Pentru asta, tot la mafioti ori la oamenii lor trebuie sa apeleze.

Un singur lucru mai trebuie sa va dezvalui, fara ca asta sa fie in vreun spoiler: totul se intampla din cauza unor lupte ilegale de caini.

Cum se termina intreaga poveste ramane sa descoperiti singuri. Eu nu va mai dezvalui nimic, deja cica v-am spus prea multe.

Totusi, despre filmul Les Meutes as vrea sa ma va mai spun, sa mai scot in evidenta, 5 lucruri. Sa le iau pe rand.

Les Meutes mi-a adus aminte de romanescul Moartea domnului Lazarescu si de moldovenescul Carbon

Teoretic, se aseamana mai mult cu Carbon, caci 2 oameni se plimba toata noaptea cu un mort in portbagaj. Insa aici nu este comedie, ci este mult suspans, caci oricand cei 2 poti fi prinsi de politie si acuzati de crima. Plus multe alte riscuri inerente frecventarii locurilor obscure.

Evident, pot invoca si povestea lui John Wick, unde totul porneste din cauza uciderii unui caine.

Les Meutes mi-a amintit de politicienii si mafiotii care-si implica propriii lor copii in afacerile lor ilegale!

Pe scurt: nu am deloc o parere buna despre acestia. Ii apreciez insa pe cei care fac o tona de lucruri ilegale, dar care in acelasi timp isi descurajeaza propriii copii sa ia parte la asa ceva.

In cazul filmului, vorbim de putinta: acel om, Hassan, nu avea pe cine altcineva sa ia pentru acea misiune. Pur si simplu nu a avut de ales.

Les Meutes mi-a adus aminte cum arata o societate unde pariurile sunt ilegale!

In Romania inca se discuta despre interzicerea reclamelor la pariuri. Unii vor sa mearga mai departe si sa interzica treptat pariurile si pacanelele. Nu sunt putini cei care viseaza la interzicerea TUTUROR viciilor.

Va rog sa vedeti cum arata societatile care interzic viciile. Cum viciile, oricare ar fi ele, au ajuns intr-o zona gri, neagra, cum ele finanteaza lumea interlopa. Ar trebui sa ne puna pe ganduri. Sau sa II puna pe ganduri pe ei, nu pe mine. Eu STIU ca viciile nu pot fi interzise. Altii inca nu au aflat asta.

Les Meutes este foarte simplu, dar in acelasi timp foarte bine construit!

Nu ma pronunt asupra regiei, dar povestea este fabulos conceputa, scrisa. Totul pare simplu, doi oameni simpli, saraci, trebuie sa traiasca, sa faca bani, asa ca ajung intr-o situatie aparent fara iesire. TOATE deciziile pe care le iau sunt cele corecte. Practic, DE FIECARE DATA ei nu au de ales. Ei iau SINGURA decizie care poate fi luata.

Imaginati-va ca asa decurge INTREAGA poveste: 2 protagonisti care iau de fiecare data UNICA decizie pe care o puteau lua.

Rar mi-a fost dat sa vad un scenariu atat de simplu, dar in acelasi timp atat de inteligent scris.

Les Meutes nu este nici pro-arab, nici anti-arab!

Multi vor sa vada propaganda acolo unde ea nu exista. Multi vor sa faca paralele cu situatiile politice intalnite in prezent.

Problema, cu sau fara ghilimele, a acestui film este ca-i neutru din punct de vedere politic. El ne arata viata subterana din Casablanca, viata subterana care nu e cu mult diferita de viata subterana din Bruxelles, din Paris ori din Roma.

Unii ar putea spune ca nu-i intereseaza subiectul. De fapt, subiectul nu prea exista din aceasta perspectiva. Este un razboi Israel vs Hamas, unul pe care intreaga planeta il urmareste cu infrigurare. Din pacate, acest film nu se situeaza nicicum in ceea ce priveste acest razboi.

Este cu arabi, mai multe state arabe sunt coproducatoare, alaturi de tarile cu cei mai multi musulmani din Europa, Franta si Belgia (in aceasta ordine), dar nu raspunde la intrebarile care-i intereseaza pe europeni despre arabi. Nu raspunde pentru ca nu-si propune asta.

De fapt, ce ne arata acest film este un lucru aparent banal: ei, arabii, sunt exact ca noi, iar viata subterana, interlopa, din Casablanca nu e cu mult diferita de cea din alte capitale europene. Eu unul nu am aflat nimic in plus. Altii poate da.

Per total, Les Meutes este un film excelent. Strict cinematografic, este plin de calitati. Extra-cinematografic, evita cu gratie sa arate vinovati, evita sa raspunda la intrebarile care-i intereseaza pe europeni, fiind extrem de neutru din punct de vedere politic. Dar are extrem de mult suspans. Atat de mult, incat il consider printre cele mai bune thrillere vazute anul acesta.

Les Meutes a fost vazut in cadrul festivalului Les films de Cannes a Bucarest, insa din pacate nu are (inca?) un distribuitor oficial pentru cinematografele patriei. Singura sansa este sa apara pe vreo platforma de streaming. Poate pe celebra TV5 Monde, loc unde cetatenii din afara Frantei pot vedea gratuit filme frantuzesti. 

. 1 comentariu la Les Meutes – Les films de Cannes a Bucarest 2023. Categories: 2023, Les films de Cannes a Bucarest 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Les Meutes – Les films de Cannes a Bucarest 2023

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.