Dalida – povestea unei tristeți – TIFF 2017

Dalida – povestea unei tristeți

 

Încă din copilărie mama asculta pe repeat muzică franțuzească, apoi la școală meditatoarea mea folosea cântecele pentru a mă face să îndrăgesc limba lui Robespierre. Așa a rămas și azi în playlistul meu celebra melodie a lui Dalida – Parole, parole. Singura piesă în care știu că Alain Delon completează perfect vocea ușor guturală a cântăreței de origine italiană, născută în Egipt. Când a venit invitația lui Emil de a îl înlocui la acest film nu am stat pe gânduri – din două motive – știam prea puține despre viața lui Dalida și în perioada asta lucrez la a îmi exersa din plin franceza. Am profitat și am luat-o și pe mama la Elvira Popescu unde sala era aproape plină. De fiecare dată când merg la un film care nu este blockbustter mă bucur să văd că mai sunt persoane care preferă calitatea efectelor speciale.

Pentru acei dintre voi care nu știu cine este Dalida vă voi spune că este una dintre cele mai celebre cântărețe, cu o carieră muzicală de peste 30 de ani, singura care a primit de două ori premiul Oscar mondial du succès du disque (Oscarul Mondial al Înregistrărilor de Succes). Născută în 1933 dintr-o familie de italieni Yolanda Cristina Gigliotti pe numele ei a avut o viață plină de realizări la nivel personal, avea să se sinucidă în 1986.

Filmul îți arată întreaga carieră, căsniciile și aventurile amoroase, precum și pastile din copilăria nu foarte fericită. Extrem de bine pus la punct și cu o distribuție de excepție pelicula este de o tristețe sfâșietoare. De o frumusețe rară Dalida a avut în permanență din ce să renască în muzică, fiecare poveste de dragoste în care se pierdea complet avea să îi ofere material pentru cântece care ajungeau în topurile vremii. Cu o dorință arzătoare de a avea o familie numeroasă cu copii și un soț care să vină seara acasă la ea – în toată existența femeia Dalida nu și-a găsit liniștea. Presărat din plin de momente muzicale, filmul te va lăsa cu un gust amar despre singurătatea pe care unii dintre noi o simțim deși suntem înconjurați de familie, prieteni și lume. Pentru că la finalul zilei dacă nu ai aceea persoană specială care să te susțină și să te țină de mână în vremuri fericite, dar mai ales în acelea nefericite – nu te poți simți complet (ă). Nu este greșit și nu este corect, rețeta unei existențe împlinite depinde de fiecare și nu există o carte din care să poți da copy/paste pentru a aplica la tine.

Dalida este un film în care vei auzi franceză, italiană, spaniolă și rar arabă-egipteană – însă vei asculta din plin piese care îți vor suna familiar chiar dacă nu ești un fan al genului. Este un film despre iubire, despre redescoperire, despre trădare, despre viață, pasiune și alegeri. Te va purta în cele mai bine de două într-un roller-coster emoțional pus foarte bine pe ecran de către regizoarea Lisa Azuelos – cea care a fost creionul magic al scenariului filmului LOL – o peliculă cu Demi Moore și Miley Cyrus. Dalida este interpretată de către Sveva Alviti – care pe lângă asemănarea izbitoare cu celebra cântăreață este de o frumusețe și delicatețe izbitoare. Mergi la Elvira Popescu și printre mumii, mașini furioase, zei, cavaleri și ce zgomote mai sunt la cinema zilele acestea, dă-ți un minut de respiro în care purtat (ă) de muzică, vei vedea o frumoasă poveste neîmplinită de dragoste de viață, dar și de abandon.

Articolul despre filmul Dalida a fost scris de Ana Marin. Personal nu l-am vazut, dar tin sa fac doua precizari (anunturi) si o mentiune importanta. Asadar, filmul Dalida a intrat in cinematografe din 9 iunie, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Eu nu am putut merge sa-l vad fiind plecat la TIFF 2017, unde filmul acesta a rulat (dar l-am ratat si acolo, preferand alte proiectii). TIFF 2017 este festivalul unde a venit Alain Delon, asta ca sa stiti in ce context s-a proiectat filmul Dalida. Din acest motiv am pus chiar si in titlul TIFF 2017. Mentiunea, un pic offtopic, este ca acest articol a fost publicat dintr-o camera a pensiunii Golnner Haus Sibiu. Despre locatie, pe larg, zilele urmatoare pe EmilCalinescu.EU. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Dalida – povestea unei tristeți – TIFF 2017. Categories: 2016, 2017, TIFF 2017. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.