Vorbeste cu mine - Talk to me poster

Vorbeste cu mine – Talk to me este unul dintre cele mai bune horror-uri vazute in ultima vreme, asta si pentru ca filmul este MAI MULT decat un horror. Are acolo o gramada de idei moralizatoare, o gramada de lucruri care pun pe ganduri publicul spectator.

Vorbeste cu mine – Talk to me ne spunea povestea unui grup de tineri care intra in posesia unei maini cu puteri mistice: ea putea fi folosita pentru a invoca spirite. Distractia lor principala consta in invocarea acestor spirite: unul dintre ei lua loc la masa, atingea acea mana mistica si vedea ceva, fiecare altceva, timp de MAXIMUM 90 de secunde. Ei aflasera ca acela ar fi maximum, ca daca stai conectat mai mult de 90 de secunde se intampla lucruri rele.

Pentru ca Vorbeste cu mine – Talk to me este stereotipic, problemele apar atunci cand se suprapun 2 lucruri interzise: intra in contact cu misteriosul spirit un copil, o persoana mult prea tanara, si in plus acea persoana sta o perioada mai lunga, peste cele 90 de secunde admise. Mult peste, as zice. Ce rezulta din aceste 2 incalcari si cum se termina totul, daca se termina, caci finalul pare a fi unul care lasa o poarta larg deschisa catre o continuare (ori mai multe), ramane sa descoperiti singuri.

Ideea filmului Vorbeste cu mine – Talk to me este alta: incercati sa va ganditi metaforic la ceea ce fac tinerii desi este interzis. Nu trebuie sa va ganditi LA PROPRIU, la ideea de mana mistica si la spirite din lumea de dincolo. Puteti sa va ganditi, de pilda, la jocuri interzise, tip Balena Albastra. Puteti sa va ganditi la droguri. Sa va ganditi la tigari. La alcool. Ori la tineri care conduc masini fara sa aiba carnet ori macar varsta minima necesara. Ori puteti sa va ganditi la jocuri de noroc. La orice este intre drog si viciu, incluzand aici si extremele. Tot ce este interzis este cool. In plus, toate chestiile interzise pe care le fac tinerii trebuie musai filmate si incarcate pe YouTube. In 2023 (ma rog, filmul a aparut in 2022, a fost filmat un pic inainte) ideea este simpla: degeaba ai facut ceva interzis daca nu ai fost filmat in timp ce faceai acest lucru. Ca bonus, ideea e ca o sora mai mare isi ia fratele mic la o petrecere, care frate vrea sa faca ce fac aia mari, vrea sa faca si el ce e  interzis, nu e deloc ceva nou.

Avand in vedere toate acestea, nu-i asa ca noul Vorbeste cu mine – Talk to me nu vi se mai pare horror? De groaza sunt efectele, toate evenimentele ulterioare. Insa trebuie sa vedeti dincolo de partea scary, de latura comerciala. Asa cum multe filme spun lucruri serioase glumind, printre glume putand gasi chestii profunde, acest film spune lucruri serioase printre scene scary.

De fapt, Vorbeste cu mine – Talk to me fix prin asta exceleaza: isi pastreaza statutul de film horror, isi merita din plin aceasta titulatura, reusind in acelasi timp sa fie si profund, sa transmita si altceva, sa aiba si sens figurat, sa fie plin de metafore. In general, filmele horror au logica proprie, avand un unic scop, de a te speria, de a te tine cu sufletul la gura. Rar de tot, un horror are si mesaje de transmis, are simboluri, are un sens figurat.

Despre aspectele strict cinematografice, regie, interpretari, unghiuri de filmare, ii las pe altii sa vorbeasca. Pe altii care chiar pot fi atenti la ele, caci unul ca mine, „furat” de poveste, nu mai poate fi foarte atent la acestea. La detalii, pana la urma.

Per total, Vorbeste cu mine – Talk to me este un film excelent. Este un horror foarte bun, dar este MAI MULT decat un simplu horror.

Vorbeste cu mine – Talk to me va intra in cinematografele patriei din 22 septembrie 2023, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Fiind o productie non-americana (film australian, considerat de unii, strict cultural, nicidecum politic, film BRITANIC, asa-l veti gasi in unele locuri), incasarile nu vor fi foarte mari. Si nici nu ma astept sa ruleze foarte mult in cinematografe. Din aceste motive, va sfatuiesc sa va grabiti sa mergeti sa-l vedeti CAT AVETI ACEASTA OCAZIE: filmele horror se vad CEL MAI BINE la cinema, pe un ecran mare, in acel intuneric perfect, alaturi de alti iubitori ai genului.

Etichete: ,