Ereticul – TIFF 2016

Ereticul – TIFF 2016

 

Urasc biserica, urasc ideea de religie. Urasc ideea de apartenenta la un grup din oficiu.

Cati dintre voi nu va regasiti in frazele de mai sus? Cati dintre voi nu sunteti revoltati pe actiunile bisericii (ca-i ortodoxa ori catolica n-are importanta)? Eh, revolta voastra s-ar putea vreodata transforma in ceva mai mult?

Un nene, Tamayo, a vrut sa renunte la botezul sau crestin. Acesta-i numele personajului din film, dar actorul principal, co-scenarist, a vrut sa faca treaba asta in viata reala. 

Si este extrem de greu. Este DRAMATIC de greu. Aproape imposibil (in realitate n-a reusit, oricat de spoiler vi s-ar parea informatia asta). Nu stiu cum e la Biserica Ortodoxa Romana, dar tare ma tenteaza sa incerc. Poate aflu raspunsuri interesante.

Ereticul

Actorul nu este unul profesionist si fix asta-i farmecul: el NU JOACA in film, ci RETRAIESTE acele intamplari. E bazat pe intamplarile lui, pe aventura lui, usor stilizata.

Nu e stralucita realizarea, are multe defecte din punct de vedere cinematografic, dar fix asta este farmecul. Un personaj pe placul meu este unul UMAN, cu calitati si defecte deopotriva. Un personaj care-mi displace este unul stereotipic, indiferent ca-i bun sau rau.

Iar problema BIROCRATIEI bisericii (repet, neavand importanta care) este pusa foarte bine. Si nu va intrebati de ce are nevoie biserica de multi oameni inscrisi pe hartie, ca raspunsul este simplu: orice finantare din partea statului vine pe baza de statistici. Ateii, ca-s multi, si la noi si la ei figureaza drept botezati. D-aia 90% din populatia tarii e ortodoxa. Nu c-ar fi, ci ca asa zic statisticile.

Bine, filmul abordeaza si alte probleme, dar le veti descoperi singuri. O singura precizare mai fac: in film el este filosof (avea probleme in a termina facultatea de filosofie), insa in realitate el e … antropolog. Probabil da mai bine la public sa spui FILOSOF, antropologul e ceva necunoscut.

Ereticul a fost vazut la TIFF 2016, am dubii ca va intra in circuitul normal la noi in tara. Daca aveti unde sa-l vedeti, merita s-o faceti, mai ales daca v-a tentat vreodata sa renuntati la religie.

Articolul despre filmul Ereticul a fost scris dintr-o camera a Complexului La Villa din Cluj. Cat de curand voi scrie si o recenzie completa a locului. Salutari CINEMILE tuturor!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.