Festivalul International de film Next 2015 pe scurt(e) (1)

Festivalul International de film Next 2015 pe scurt(e) (1)

Va ziceam in articolul precedent ca nu voi putea merge la Festivalul International de film Next 2015. Sunt, totusi, reprezentat acolo, asa ca ambasadorul meu, Trif Vlad, are acum cuvantul:

Parteneri

STELLA MARIS

Este o productie italiana din 2014 in regia lui: Giacomo Abbruzzese.

De departe pelicula cea mai apreciata de mine in aceasta seara. Cand am citit titlul am fost dus cu gandul la o capela bizantina din Balcic care este construita 1929 la cererea reginei Maria a Romaniei, pentru momentele sale de rugăciune. Evenimentele au fost oarecum altele. In centrul actiunii avem un sat italian de la Mediterana la un targ anual. O statuie a madonei Stella Maris este trimisa pe mare. Avem in centrul naratiunii un primar cu un ochi lipsa care lasa imaginea unui pirat pervers, un mestesugar cu fiica sa si niste detinuti. In linii mari este aratata in imagini coruptia, rebeliunea impotriva politicienilor si  resemnarea, toate in fata unui public formal si plictisit. Mi s-a parut foarte bine filmata o scena dificila: inot contra curentilor noaptea pe mare.

GREENLAND

Alta productie draguta care mi-a atras atentia, mai ales ca s-a luat curentul si am reusit sa il vad pana la urma acasa. Este realizat in Israel anul trecut de catre Rabinovics Foundation, in regia lui Oren Gerner.

Oren ajunge la parinti acasa pentru a-si lua lucrurile pentru ca se muta cu iubita in casa noua. Tema familiei este foarte accentuata si este aratata foarte bine dragostea dintre copil si parinti. Casa parinteasca parca are un aer special si il face pe tanarul din centru actiunii mai apropiat de parinti si se simte nepuntincios fara ei. Este genul de film care l-ar urmari orice parinte al carui copil pleaca de acasa. Parintii intotdeauna simt un nod in gand cand baietii se muta si ii vad mereu ca niste neajutorati.

LĂMÂIE

Este o pelicula realizata in Spania de catre Albert Madaula.

Protagonistii sunt sunt un cuplu de tineri tipici zilelor noastre. Grabiti, superficiali, dezinteresati, atenti numai la ei si progresul profesional. Sunt inconjurati de toate defectele care le puteau aduna din societatea in care se invart. Sunt prezentate viciile care le au, slabiciunile si nepasarea fata de orice este spiritual si important sufleteste.

Marco si Bega practic stau in baie cufundati intr-un dialog care scoate in evidenta falsitatea si nepasarea fiecaruia. Practic printre alte probleme personale nu se hotarasc asupra serbarii zilei de nastere a lui Bega.

 RESTURI

Filmul este realizat in Israel in 2013 in regia lui Yotam Ben-David.

Nu am putut sa neglijez pana la urma un film care vizeaza o lume pe care societatea noastra inca nu este pregatita sa o tolereze: comunitatea gay, sau LGBT cum am tot auzit zilele aceastea in cadrul festivalului. Un cuplu isi imaprte egal viata si traiesc impreuna cu chirie: Itamar si Thomas. Thomas este barbatul in casa, el achita facturi, administreaza locuinta, critica si face judecati de valoare. Itamar este un partener lenes si plictisit, la un moment dat presiunea si monotonia apasa asupra strarii lui si lucrurile degenereaza. Iti vine greu sa analizezi un cand vine vorba de un cuplu de gay in Romania lui 2015. Cat am fi de toleranti ne aliniem odata cu societatea cu toate ca vrem sa intelegem aceasta problema.

CAMBODGIA 2099

 Cambodgia 2099 este o productie franceza realizata de Davy Chou.

Doi adolescenti se intalnesc in capitala Cambodgiei pe Insula Diamantelor si povestesc ultimul lor vis. Gasim Phom Penh un oras cu multi tineri care traiesc intr-o tara cu probleme. Fiecare are un vis puternic, unii doresc sa emigreze, unii sunt mai ciudati si vad viitorul, altii sunt doar indragstiti de fete cu capul in nori. Mi-a facut placere sa vad acel decor tipic asiatic cu strazi ultrapopulate si cu foarte multe scutere in peisaj.

Short films

Cam atat de la Festivalul International de film Next 2015. Programul ultimelor 2 zile se gaseste pe site-ul oficial al festivalului, dar si in articolul precedent de pe acest blog. Pana la urmatoarele recomandari scurte, salutari CINEMILE tuturor!

. 1 comentariu la Festivalul International de film Next 2015 pe scurt(e) (1). Categories: Filme de festival, Scurtmetraje. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Festivalul International de film Next 2015 pe scurt(e) (1)

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.