Holy Father (Tatal nostru) – TIFF 2021

Holy Father este al doilea film de la TIFF 2021 pe care il vad in saptamana dinainte. Ma rog, mai sunt cateva, gen  Babardeala cu bucluc si Berliner, ca filme romanesti, ori Another Round, ca filme straine, pe care le-am vazut cu ceva timp in urma.

Holy Father este un documentar facut de Andrei Dascalescu despre tatal sau. Pe scurt de tot: el afla „in direct”, adica in timp ce filma, ca prietena sa (inteleg ca nu erau casatoriti) a ramas gravida. Rezultatul testului l-a aflat in timp ce filma. Drept urmare, hotaraste sa mearga la tatal sau, care devenise calugar pe Muntele Athos, pentru a-i da personal, fata-n fata, vestea.

Holy Father este, in aparenta, un film despre credinta si despre alegerea pe care tatal sau a facut-o cu multi ani inainte. Zic in aparenta pentru ca, de fapt, filmul este, pe de-o parte, despre mult mai multe, insa pe de alta parte este foarte putin despre credinta.

Holy Father este, intai si intai, un film despre iertare. Fie ca vorbim despre iertarea crestineasca, cea propovaduita de Biserica, fie ca vorbim despre cea omeneasca, sufleteasca, iertarea pe care o faci celor apropiati. Iertarea, in acest caz, era in dublu sens: fiul trebuia sa-si ierte tatal, dar si tatal trebuia sa-si ierte familia (fiul si fosta sotie). De la iertare se ajunge, de fapt, la acceptare. Andrei Dascalescu, regizorul, merge pana la Muntele Athos pentru a-l INTELEGE, nu pentru a-l ierta pe tatal sau.

Holy Father mi-a mai aratat un lucru: ca desi deciziile au fost diferite, oamenii care se aseamana se aduna. Si prietena lui Andrei avea o familie despartita, reactia mamei ei fiind la fel de socanta precum a tatalui lui Andrei. Practic, doi „semi-orfani” se intalnesc si se inteleg foarte bine unul cu altul. Fiecare intelege problemele familiale ale celuilalt.

Holy Father ca film, dar si faptul ca urmeaza a avea o proiectie in cadrul TIFF 2021, m-a dus cu gandul la o discutie mai veche legata de documentare si proiectarea lor in cinema. Unii spun ca locul documentarelor ar fi pe platformele de streaming, ca cel mai bine se vad acasa, ca la cinema te duci de fun, pentru popcorn, drept urmare documentarele ar fi cam ultimele pe lista; in plus, acasa ai avantajul de a putea intrerupe oricand documentarul daca vrei sa cauti ceva; altii sustin contrariul, spun ca intr-o sala de cinema, alaturi de cunoscatori, de oameni ca tine, poti sa intelegi mai bine filmul. In plus, daca la finalul proiectiei va veni si echipa, vei putea clarifica anumite lucruri. Caci, de fapt, proiectiile de la TIFF nu sunt proiectii normale, banuiesc ca majoritatea celor care vor veni la ele o vor face pentru a discuta cu Andrei Dascalescu.

Holy Father este un film excelent care merita vazut si discutat. L-as proiecta in facultatile de psihologie, sociologie, litere si MAI ALES teologie. Chiar asa, ce parere or avea preotii si persoanele religioase despre acest film si mai ales despre acest parinte? Oare ei sunt de acord cu el? 

Holy Father este disponibil pe HBO GO, il puteti vedea oricand acolo, insa eu va sfatuiesc, daca sunteti prin Cluj, sa mergeti sa-l vedeti impreuna cu regizorul (echipa e mult spus; el a facut cam de unul singur acest film). La TIFF va rula sambata, 31 iulie 2021 (deci a doua sambata a festivalului), ora 12:00, la Cinema Arta.

. Niciun comentariu la Holy Father (Tatal nostru) – TIFF 2021. Categories: Filme Documentare, Filme romanesti, TIFF 2021. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.