In inima nationalei – Din vestiar pana in Germania

Spun din start: am vazut filmul In inima nationalei fix inainte sa plec la Festivalul de teatru nou din Arad, insa efectiv nu am fost conectat la acest film in Arad astfel incat sa am inspiratia sa scriu ceva despre el. Acum, ca m-am intors in Bucuresti, m-am reconectat, inclusiv la planeta fotbal, astfel incat filmul mi-a revenit brusc in memorie, de parca l-as fi vazut ieri.

De fapt, cred ca acesta este singurul defect al filmului: a fost lansat prea devreme. Campionatul European de fotbal incepe in 14 iunie 2024, insa filmul a fost lansat pe 19 mai. Deci cu aproape o luna inainte. Eu l-as fi lansat in iunie ori macar pe 31 mai. Candva MULT mai aproape de turneul final.

In cazul in care NU ati aflat, In inima nationalei este un documentar despre preliminariile acestea, care s-au incheiat prin calificarea DE PE PRIMUL LOC a echipei nationale de fotbal la turneul final al Campionatului European, turneu ce se va desfasura in Germania.

In inima nationalei este produs de Federatia Romana de Fotbal, avand imagini filmate in vestiarul echipei nationale. Acest lucru afecteaza obiectivitatea filmului, insa pe de alta parte publicul are ocazia sa vada imagini pe care altfel n-are ocazia sa le vada: discursuri ale selectionerului din vestiar, modul in care echipa este motivata.

Probabil ar trebui sa vorbesc un pic despre documentarele pe teme sportive, pe care Netflix-ul le-a facut celebre. Ele se impart in 2 mari categorii: cele despre echipe si cele despre sportivi celebri. Cinematografia autohtona a preluat moda, publicul primind in ultima vreme 3 astfel de filme. Primul a fost Hai Romania!, documentarul despre performanta nationalei de fotbal din 1994, al doilea a fost Nasty, despre tenisman-ul Ilie Nastase, acest In inima nationalei fiind al treilea.

Comparatia corecta ce trebuie facuta este intre acest In inima nationalei si Hai Romania. Iar comparatia aceasta este, in mod surprinzator, in favoarea actualului film. Da, e paradoxal, performanta echipei din 1994 este mult mai mare, insa cinematografic acest film este mai bun, mai legat, arata mai bine. In plus, acele imagini din vestiar te fac pe tine ca suporter sa ai impresia ca ai vazut ceva nou, ceva inedit, ca a meritat sa vii la cinema. Celalalt film, in afara de nostalgie, nu aduce nimic nou. Doar iti readuce aminte ce mari si tari eram la fotbal acum 30 de ani.

Evident, astept documentare si despre fotbalisti, cu Hagi in frunte, insa aici ar putea intra in discutie si DINASTIA Iordanescu (tatal si fiul, practic ultimii 2 selectioneri care au calificat nationala la un campionat european), ar putea intra si Duckhadam, ar putea intra si Mircea Lucescu (eventual DINASTIA Lucescu, exact ca-n cazul Iordanestilor!), ar putea intra chiar si Cornel Dinu ori chiar Valentin Ceausescu. De fapt, cred ca ultimul ar fi un personaj de zece ori mai interesant decat toti ceilalti, asta daca cineva chiar va dori sa sape si sa faca un documentar obiectiv despre el (ca om de fotbal, dar si pe partea politica).

Revenind la documentarul de fata, In inima nationalei, nu pot sa nu imi pun 5 intrebari:

  1. Oare ar mai fi iesit documentarul daca NU ne calificam ori daca ne calificam de pe locul 2?
  2. Oare Federatia Romana de Fotbal va face de acum inainte cate un documentar despre FIECARE calificare? Nu sunt prapastios, pesimist, deci plec de la premisa ca vor mai urma. Macar la europene, unde merg 24 de echipe, adica aproape jumatate de continent.
  3. Oare alte echipe, fie de club, fie alte nationale (de handbal de pilda) vor urma exemplul federatiei de fotbal si-si vor comanda documentare de genul? Ori poate CIO sa urmeze exemplu si sa filmeze toata delegatia Romaniei de la una dintre olimpiade Mi s-ar parea interesant.
  4. Oare cati microbisti vor dori sa retraiasca meciurile echipei nationale la cinema? Oare filmul se va dovedi rentabil din punct de vedere economic? FRF-ul isi va scoate sau nu banii?
  5. Cat de interesant, relevant, va fi acest documentar peste 2 ani, 4 ani ori 10 ani? Mai ales daca vor mai urma si alte calificari, si alte documentare de genul? Un documentar strict pentru 2024 sau unul care va fi relevant si peste 10 ani?

In inima nationalei – Din vestiar pana in Germania (acesta este titlul complet) a intrat in cinematografe din 17 mai, fiind distribuit in Romania de Forum Film Romania. Mult succes nationalei la Euro 2024 si vizionare placuta!

. Niciun comentariu la In inima nationalei – Din vestiar pana in Germania. Categories: 2024, Filme romanesti. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.