Nasty

Nasty este unul dintre filmele pe care le-am asteptat cel mai mult la TIFF 2023. Din pacate, nu a fost gata la timp, asa ca anul trecut la frumosul festival a fost proiectat filmul Libertate. Nu zic, mi-a placut si acela, l-am vazut de 2 ori, insa Nasty are ceva aparte.

Filmul Nasty este despre fabuloasa cariera a lui Ilie Nastase, insa perspectiva din care ne este prezentata il face interesant pentru toate categoriile de public. Ca varsta, se adreseaza deopotriva celor tineri si celor batrani: cei tineri vor vedea ceea ce au trait LIVE parintii si bunicii lor, regretand ca n-au fost si ei contemporani cu TENISMENUL Ilie Nastase; cei batrani vor vedea ceea ce regimul comunist din acea vreme, unul inchis, deloc transparent, nu le-a permis sa vada, caci Ilie Nastase a fost printre altele definitoriu pentru ideea de OM LIBER. Contravenea flagrant ideologiei comuniste, insa facea o buna reclama tarii si implicit regimului aflat la conducere.

Totodata, filmul Nasty se adreseaza deopotriva celor care sunt deja pasionati de tenis, care se uita la tenis si care vor afla cum s-a ajuns la multe dintre acele reguli, care vor vedea un tenis romantic, mai liber, mai uman, mai haotic; cei care nu sunt pasionati de tenis vor ignora partea sportiva si se vor concentra pe OMUL Ilie Nastase, il vor judeca din punct de vedere uman.

In plus, pentru pasionatii de legi si regulamente, Nasty ne arata MODUL prin care nebunia si imaturitatea unui jucator pot aduce modificari radicale ale regulamentelor. Ca sa apara o regula, trebuie ca inainte sa apara nevoia de a reglementa acel aspect.

In filmul Nasty am vazut si celebra conferinta de presa in care a facut o remarca rasista la adresa viitorului copil al Serenei Williams. Problema lui Ilie Nastase in acea situatie a fost ca s-a comportat ca-n 1970. Ceea ce in anii 70 era permis, poate chiar incurajat, o gluma imatura, pe care si generatia mea o facea in scoala (in anii 90, inceputul anilor 2000), devine strict interzis in 2017. Vremurile s-au schimbat, insa Ilie Nastase a ramas acelasi.

Chiar daca in film nu s-a vorbit despre acea situatie, eu mi-am amintit de discutia de acum cativa ani (decembrie 2019!), atunci cand s-a pus problema retragerii decoratiilor primite de Ilie Nastase.

Legal, decoratiile puteau fi retrase. Insa de ce ai retrage niste decoratii oferite pentru rezultatele sportive? S-au dovedit acele rezultate ca fiind obtinut ilegal, imoral? Nicidecum! S-a dovedit ca FOSTUL tenismen Ilie Nastase s-a urcat beat la volan. Il face acest aspect un sportiv mai slab? Il face mai putin genial cu racheta de tenis in mana? NICIDECUM!

Si da, morala acestui film exact aceasta este: trebuie sa apreciem oamenii pentru ce au facut bun, pentru calitatile lor. Calitatile acestea vin la pachet si cu niste defecte. Ceea ce n-ar trebui nici sa ne mire, nici sa ne deranjeze.

Ilie Nastase ramane PRIMUL numarul 1 mondial ATP indiferent de optiunile sale politice, indiferent de faptele sale penale, indiferent de cum imbatraneste. In Argentina, Maradona chiar se degrada vazand cu ochii, era o epava, insa nimeni nu s-a gandit nici macar o secunda sa-i retraga medaliile, distinctiile. El a ramas ZEU pentru argentinieni si asa va ramane si de acum inainte.

Nasty este un film necesar, un film bine realizat, pe care il recomand tuturor, indiferent de varsta ori de pasiunea pentru tenis. M-as bucura sa se faca mai multe filme despre el, este un personaj cu adevarat ofertant. Un PERSONAJ in adevaratul sens al cuvantului.

Insa simt nevoia sa precizez: daca il apreciez pe Ilie Nastase pentru cariera sa sportiva, chiar cred ca ar trebui sa i se faca statuie, nu cat traieste, ci ulterior, dupa trecerea in nefiinta, nu inseamna ca l-as vota vreodata. Nu cred ca ar trebui sa fie in politica, nu cred c-ar trebui sa conduca, e prea impulsiv, imprevizibil, nu este un exemplu de moralitate, dar este un GENIU si geniile trebuie tratate ca atare. Un geniu in sport trebuie apreciat pentru ce a facut in sport, orice tampenie pe care o face ulterior nu anuleaza in niciun fel performantele sportive. 

Nasty intra in cinematografe din 19 aprilie 2024, fiind distribuit in Romania de Transilvania Film!

. Niciun comentariu la Nasty. Categories: 2024, Filme romanesti. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.