L’ennemi – The enemy – TV5MONDE

L’ennemi – The enemy este PRIMUL film pe care l-am vazut pe noua platforma GRATUITA TV5MONDE. Pe scurt de tot, caci varianta lunga o voi scrie intr-un articol distinct: TV5MONDE are o platforma de streaming COMPLET GRATUITA. De ce, cum schimba asta piata streamingurilor (oare exista acest cuvant?) si cum ar trebui sa le urmam si noi exemplul voi scrie zilele urmatoare. Mai spun doar atat: MAJORITATEA filmelor (chiar daca NU toate) au subtitrare in limba romana. Trebuie DOAR sa iti faci cont. Nu platesti nimic.

Primul film, despre care nu stiam NIMIC (dar m-am asigurat ca este, macar vag, thriller ori politist), vazut aici a fost L’ennemi – The enemy.

Pe scurt: un politician belgian, un copil-minune al politicii, un viitor ministru, conform analistilor, se trezeste in camera de hotel cu sotia moarta. Pentru nimeni nu este clar cum a murit ea, daca a fost omorata (de cine?) ori daca s-a sinucis. Din pacate, nici macar politicianul nu pare a cunoaste foarte multe.

Pentru cine nu stie, Belgia este o  tara impartita intre o populatie flamanda si una valona. Primii vorbesc o limba neerlandeza (asemanatoare celei vorbite in Olanda/Tarile de Jos), iar ceilalti vorbesc franceza. Acest politician era valon si se lauda cu faptul ca nu cunoaste flamanda. Se identifica cu limba franceza.

Pentru ca cinematografia belgiana nu imi este foarte familiara, nu ma voi referi la foarte multe aspecte strict cinematografice, precum regia ori actorii. Voi vorbi strict despre poveste, despre ceea ce ne arata acest film.

In primul rand, ne arata un personaj, politicianul, extrem de complex. Psihologii au de lucru, ca sa zic asa. Un personaj care se casatorise la 18 ani, facuse copil la 19 ani si divortase la 20 de ani. Politicianul era casatorit acum cu o fosta jurnalista (de radio), relatia nefiind deloc stabila, lucrurile nu erau deloc roze. Iar el, pe langa problemele personale, avea si dorinta de afirmare politica, isi dorea sa ajunga din ce in ce mai sus.

Deodata ajunge JOS, ajunge inclusiv in inchisoare, motiv pentru care isi reevalueaza complet viata, prioritatile. Zilele acelea de inchisoare reprezinta pentru el un punct de cotitura.

Deloc surprinzator, verdictul final, pe care nu vi-l spun, devine complet irelevant. Desi mi-am dorit sa vad un film politist, am dat peste o drama, un film pe care, fie vorba-ntre noi, americanii nu ar prea fi capabili sa-l faca. Ei sunt setati pe suspans, pe twist, pe deznodamant, profunzimea personajelor fiind trecuta in plan secund.

Din pacate, nu doar cinematografia belgiana imi este straina, ci si viata lor politica. Stiu foarte putine despre ea, desi este foarte zbuciumata. Pe langa asta, si aici imi fac mea culpa, Bruxelles este un oras cheie, aici avand sediul mai multe organizatii internationale extrem de importante: NATO, Uniunea Europeana si ONU.

Dar fix din aceste motive, foarte multi viziteaza acest oras pentru organizatiile straine, foarte multi analisti stau cu ochii pe Bruxelles pentru deciziile care se iau acolo, ignorand aproape complet viata politica INTERNA din aceasta tara.

Altfel, lasand la o parte partea lingvistica, povestea acestui politician ar putea fi la fel de bine povestea unui politician roman, francez, italian, spaniol ori polonez. Un astfel de scandal, indiferent cum se termina, te scoate automat din circuit, cu greu mai poti reveni de pe urma lui. Insa cel mai important este cum iesi tu din el din punct de vedere psihic. Oare chiar iti doresti sa mai revii in politica dupa o astfel de experienta?

Dupa cum ziceam, L’ennemi – The enemy se gaseste pe platforma TV5MONDE si este disponibil cu subtitrare romaneasca. Din pacate, nu doar ca nu a rulat niciodata in Romania, in vreun festival, dar nu are nici macar pagina pe Cinemagia. Altfel spus, pare a nu exista DELOC pentru cinefilii romani. POATE din acest motiv el este pe aceasta platforma: intuitia mea imi spune ca acolo se gasesc filme bune pe care nu ai unde sa le vezi, filme care promoveaza francofonia in toata lumea. Eu vi-l recomand, chiar daca pentru unii s-ar putea dovedi plictisitor si inutil. Deloc spectaculos, sec. Si, in felul lor, acestia nu ar gresi cu nimic.

. Niciun comentariu la L’ennemi – The enemy – TV5MONDE. Categories: 2022, TV5MONDE. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.