Mini Workshop de Regie la Zilele Filmului Istoric in Bucovina

Mini Workshop de Regie la Zilele Filmului Istoric in Bucovina

 

 

Va zic clar din start: am bifat-o si p-asta. Dupa cursul de scenaristica, acum am bifat un mini workshop de regie. Nu am regizat nimic, insa nu se stie pe viitor. Nu d-alta, dar inca am un scenariu nepus in practica si, pentru cine nu stie, s-ar putea sa am ghinion daca nu-l pun in aplicare (#spoiler).

Sa va zic povestea acestui mini workshop de regie. pentru ca fiecare lucru, bun sau rau, are o poveste in spate.

Asadar, sunt la Zilele Filmului Istoric in Bucovina (festival care dureaza pana joi inclusiv) si observ eu ca luni si marti figura in program un Workshop de regie. Prima mea intrebare/reactie a fost sa-l intreb pe organizator daca am voie sa particip. Cumva mi se parea (si inca mi se pare) ca regia nu e chiar pentru oricine. Adica, dupa umila mea parerea, scenaristica tine mult de talent, pe care il ai sau nu, in timp ce regie tine foarte mult si de scoala, de exercitiu, de practica. Or fi si regizori geniali, care n-au scoala, dar astia-s exceptii.

Mini Workshop de Regie la Zilele Filmului Istoric in Bucovina Ana Dascalu

Am putut participa si in minusculul timp avut la dispozitie am aflat 2-3 chestiuni de baza despre regie. Am aflat indeajuns de putine incat sa pot afirma ca in continuare nu stiu nimic despre regie, insa am aflat indeajuns de multe incat sa imi suscite interesul. Ceva din mine imi spune ca regia nu e de mine, pur si simplu nu am talent la asa ceva (nu vad lucrurile in imagini, nu am ochi, cum se zice), dar parca as vrea sa fac un mini-curs, tot introductiv, dar ceva mai avansat, de regie.

Acest mini workshop de regie a fost tinut de proaspat absolventa de UNATC, Ana Dascalu, si a constat in 2 exercitii. Cica unul (daca nu amandoua) sunt posibile probe la admiterea la UNATC. Deci nu ne-a invatat ce ar urma sa ne invete la UNATC, ci, cumva, ceva ce trebuie sa stim ca sa ajungem la UNATC. Nu ca as vrea sa ajung vreodata acolo, dar vorba vine.

Aici o vedeti mai indeaproape pe viitoarea regizoare :)
Aici o vedeti mai indeaproape pe viitoarea regizoare 🙂

Cele 2 exercitii erau de creativitate, primul sa continuam o poveste (d-aia cu puncte-puncte), iar grupul meu (ca am fost impartiti pe grupuri de 3-4 persoane) a scris o poveste extrem de sadica (un Tarantino pe scurt), iar a doua sa facem o poveste pe baza unor poze (cadre). Aici, din cauza (nu datorita) pozelor, povestea trebuia sa fie musai de dragoste. Bine, cu putina imaginatie puteam strecura si o crima p-acolo, dar grupul meu fu prea serios pentru a se gandi la asa ceva. Nu va arat pozele, dar daca sunteti cu adevarat curiosi vi le pot trimite pe mail (le-am pastrat tocmai ca sa mai discut pe seama lor cu alti amici interesati).

I-am trimis domnisoarei viitor regizor scenariul meu. Cine stie, poate o voi da pe spate si chiar il va pune in aplicare. Ma rog, momentan nu a apucat sa-l citeasca, eu scriu articolul asta la cateva minute dupa ce i l-am trimis. Si, ca sa va mai zic un secret, dupa ce termin articolul ma voi duce sa vad o selectie de scurtmetraje de la UNATC, printre care si unul al ei. Asa ca pana ajunge ea la un laptop va gasi atat scenariul meu pe mail, cat si cele 2 articole (nu scapa, scriu si de scurtmetraje). Desi e cumva neproductiv: daca scriu de rau despre filmul ei, chiar daca-i va placea scenariul meu, tot nu-l va lauda…. Adica voi ati face-o in locul ei? :))

Zilele Filmului Istoric in Bucovina 2016 COVER

Cam atat despre al meu mini workshop de regie, cam atat, momentan, despre ZIlele Filmului Istoric in Bucovina. Festivalul e pana pe 25 (joi) inclusiv, toate proiectiile, indiferent de locatie (Casa de Cultura, Primarie, Gradina Casionului), sunt cu intrare libera si va asteapta cu drag. Salutari CINEMILE tuturor!

 

1 thought on “Mini Workshop de Regie la Zilele Filmului Istoric in Bucovina

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.