Mutra (Twarz) (Mug) – TIFF 2021

Mutra este un film polonez vazut la TIFF 2021 care a reusit sa-mi ramana intiparit in minte atat de mult incat parca imi cerea, imi implora, sa scriu despre el. Este un film greu uitabil, mai ales din punct de vedere vizual.

Avem aici povestea primului transplant de piele faciala din Polonia comunista. Jacek este un rebel, insa in mod paradoxal este extrem de multumit de existenta sa rebela. Acesta isi lucreaza muschii la locul de munca, lucrand la construirea celei mai mari statui a lui Iisus din lume. Din pacate, viata sa ia o turnura complet diferita atunci cand un accident de munca il desfigureaza complet. Chiar daca statul comunist il ajuta, desi nu complet, marea problema a sa este dubla, de natura personala, psihologica, dar mai ales de natura sociala. Pe de-o parte, trebuie sa se obisnuiasca el insusi cu noua postura, pe de alta parte trebuie sa-si accepte noul statut social.

De ce mi-a placut mie atat de mult acest film? De ce l-am retinut si simt nevoia sa-mi impartasesc gandurile si simtirile cu voi? Pai, din punctul meu de vedere, filmul are 3 mari calitati.

Prima dintre ele este data de aspectul religios al povestii. Un om sufera un grav accident de munca in timp ce lucra la o statuie de-a lui Iisus. Oare Iisus a fost cu el, l-a ajutat sa supravietuiasca, sa nu moara in urma cumplitului accident ori, dimpotriva, accidentul este o dovada ca Iisus nu are vreo putere? Discutia religioasa este implicita, insa aspectul in sine mi se pare cel mai relevant. Serios vorbesc.

A doua problema este cea etica. Jacek ajunsese vedeta in Polonia comunista, reusind sa se intretina din aparitiile media. In Polonia comunista mass-media insemna ceva mai mult decat in Romania comunista. Oricum, ideea este ca omul profita de ciudatenia lui, de uratenia lui. Oare eu cum m-as simti intr-o atare situatie?

A treia problema este una care nu-l vizeaza pe el, ci pe cei din jur. Fidel principiului meu de a ma pune in pielea diverselor personaje din filmele vazute ori din cartile citite, de aceasta data m-am pus in pielea celor din jurul ei. Cum as reactiona daca o persoana de langa mine ar pati un astfel de accident? Cum as reactiona daca persoana cu care sunt cuplat s-ar afla intr-o astfel de situatie? Pana sa ma gandesc la el, la ce as face daca m-as afla in locul lui, ma gandesc ce as face in locul celor din jurul lui. Nu va dau raspunsul, ci doar va invit sa va ganditi si voi la o astfel de situatie.

Nu in ultimul rand, simt nevoia sa-mi fac mea culpa: desi nu este o tara deloc departata din punct de vedere geografic, simt ca avem foarte putine lucruri in comun cu Polonia, in special in ceea ce priveste cultura lor. Astfel de filme imi reamintesc acest lucru. Suntem latini si balcanici, drept urmare ma voi simti infinit mai apropiat de un sud-american ori de un sarb decat de un polonez ori de un neamt. Sunt defect si imi accept defectele, ca sa zic asa.

O ultima intrebare pe care mi-o pun vizavi de acest film: trecand peste aspectul religios, legat de constructia statuii lui Iisus, cat de vedeta ar fi ajuns omul daca accidentul ar fi avut loc in Romania, comunista ori capitalista? Imi e cumva teama sa imi imaginez.

Per total, Mutra este un film excelent, desi sinopsisul nu parea deloc promitator. Sau poate fix din acest motiv m-a atras: o poveste simpla cu potential.

Filmul Mutra (Twarz in limba polonez, Mug in engleza) a fost vazut la TIFF 2021. Este exemplul tipic de film de festival, tipul de bijuterie cinematografica pe care daca o ratezi in festival nu o mai poti vedea cam pe nicaieri, nici macar ilegal. Ma rog, in cazul filmelor de genul important este sa si afle de ele, nu doar sa le vezi.

. Niciun comentariu la Mutra (Twarz) (Mug) – TIFF 2021. Categories: 2018, 2021, TIFF 2021. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.