Noaptea fantoma / Notte Fantasma – Visuali Italiane 2023

Noaptea fantoma / Notte Fantasma este tipul de film care-ti ramane intiparit in minte mult timp dupa ce l-ai vazut. Nu face acest lucru pentru ca este foarte bun, pentru ca este genial, ci pentru ca te socheaza, te uimeste. Si te face sa descoperi multe, atat personaje, cat si un oras, Roma.

Pe scurt, avem 2 personaje principale, ale caror vieti se intersecteaza intr-un mod dubios. Il avem intai pe Tarek, un copil de imigranti (mama egipteaza, tata indonezian, sper c-am retinut corect), care se indrepta spre niste prieteni cu cateva grame de iarba la el. Prietenii il rugasera sa treaca prin parc si sa cumpere ceva, doar pentru distractie. Din pacate pentru Tarek, este vazut cumparand iarba fix de cine nu trebuie: de un politist.

Acesta avea, teoretic, doua variante: sa confiste iarba si sa lase tanarul in pace (tanar care este MINOR) ori sa-l ia si sa-l duca la sectie, de unde ar fi trebuit sa-l ia acasa parintii. Din pacate sau din fericire, politistul nu alege niciuna dintre aceste variante. El ia copilul, il invita la el in masina si … incepe cursa. Impreuna cu Tarek descoperim Roma noaptea, asa cum nu o stiu nici macar locuitorii orasului.

Nu intru in detalii care ar putea fi considerate spoilere, chiar va invit sa descoperiti personajele si orasul noaptea, asa ca trebuie sa va spun cele 3 lucruri care mi-au atras atentia, cele 3 lucruri la care trebuie sa fiti atenti.

Primul dintre ele se refera la statutul lui Tarek: imigrant. Oare politistul „si-a permis” sa-l „sechestreze” pe Tarek pentru ca era imigrant? Ori l-a luat in aceasta aventura nebuneasca pentru ca a plecat de la premisa ca fiind strain el nu cunoaste orasul asa cum ar trebui. Eu inca ma intreb cum trebuie „citita” aceasta caracteristica a personajului principal. Evident ca este importanta, altfel nu ar fi fost pus ca imigrant, dar cum anume, in ce sens?

M-am intrebat apoi cum ar arata un astfel de filme in alte orase? In Paris, in Praga, in Bucuresti? Bucurestiul noaptea este la fel de interesant precum Roma noaptea? Are Roma ceva cu adevarat special? Personal, n-am fost in acel oras, dar fix d-asta filmul este interesant pentru mine, caci daca voi merge, voi cauta sa regasesc lucrurile aflate din carti, din filme ori de pe internet. Si, dupa cum ziceam, filmul acesta are marea calitate de a ramane intiparit in minte.

Nu in ultimul rand, se vorbea la Q&A-ul de la final despre un road-movie, un bildungsroman, o poveste a maturizarii lui Tarek. Fara sa neg acest lucru, stau si ma intreb cat de EDUCATIVA a fost, de fapt, aceasta noapte pentru Tarek? Nu cumva a invatat, de fapt, mai multe lucruri rele decat bune? Cum s-ar spune, intreb, nu dau cu parul.

Ar trebui sa inchei aici, insa tot trebuie sa semnalez un lucru, pe care l-am tot spus si cu alte ocazii: oare acest film trebuie tratat exclusiv ca un basm? Eu prefer sa-l tratez realist, prefer sa vad personajele ca 2 fiinte umane reale, nu ca 2 personaje fantastice. Nu stiu cat de bine fac, dar asta este perspectiva din care am scris acest articol. Corecta sau gresita, ramane sa stabiliti singuri dupa ce vedeti Noaptea fantoma / Notte Fantasma.

Nu va zic mai multe despre Noaptea fantoma / Notte Fantasma, TREBUIE sa il vedeti si voi. Iar eu TREBUIE sa vizitez Roma. Ma rog, m-am tot laudat ca din Italia intai as vizita Sicilia, cu Napoli ca oras aflat in fruntea listei. Insa dupa Napoli, Palermo si, daca am noroc si se aliniaza astrele, satul Corleone, Roma si Milano sunt si ele pe lista. Acest film, Noaptea fantoma / Notte Fantasma, dar si acest festival, Visuali Italiane 2023, mi-au confirmat ceea ce stiam deja: trebuie sa vizitez Italia CAT MAI REPEDE! PRESTO, ca sa zic asa.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.