Noua ordine – TIFF 2021

Noua ordine este un film mexican excelent, care reuseste sa-ti arate in 2 ore, pe un ton jumatate comic, jumatate alarmist, ce se poate intampla daca vine brusc o revolutie.

Noua ordine incepe cu o nunta, nunta de la care pleaca insasi mireasa cu scopul nobil de a ajuta familia unui fost angajat al casei. Nu vedem doar opulenta unei case de bogati, ci si opulenta unui eveniment fericit al unei astfel de familii. De nunta se alege praful, mireasa ajunge rapita si arestat, singurul scop al nuntasilor fiind acum supravietuirea.

Noua ordine ne arata cat de repede se pot schimba lucrurile, cat de rapid poti trece de la o extrema la alta, cat de repede poti pierde totul. Este un film psihologic intr-o masura mai mare decat politic, fara ca aspectele politice sa fie neglijate.

Strict legat de partea politica, va invit sa vedeti cine are de castigat de pe urma noii oranduiri. Veti vedea cum saracii sunt in pericol la fel de mult precum bogatii. Veti vedea cum, ca-n orice revolutie, unii putini profita, restul fiind doar carne de tun, pagube colaterale.

Daca e sa va imaginati o Noua ordine, o noua revolutie socialista, unde v-ati imagina ca ar izbucni ea? Evident ca in America de Sud. Ma rog, Mexicul e in America Centrala, e mai la nord decat mi-as fi imaginat eu, dar ca idee, revolutia socialista moderna este una latina. Eu mi-as fi imaginat-o intr-o tara mai mica de pe acolo, Mexicul e cumva prea aproape de SUA pentru a-si permite astfel de experimente.

Evident filmul Noua ordine este o fictiune, insa incercati sa inchideti ochii si sa va imaginati ca filmul ar fi real. Incercati sa va imaginati ce efecte ar avea aceasta revolutie pentru tarile din jur si chiar pentru tara noastra. In film vedem totul la scara micro, vedem cazul catorva familii, imaginea de ansamblu trebuie doar sa ne-o imaginam. Eu intotdeauna ma gandesc la mine in astfel de situatii, in acest caz intrebarea pe care mi-am pus-o a fost Cat de probabil este sa traiesc si eu o astfel de revolutie? Ori, daca nu o voi trai direct, cat de mult m-ar afecta daca ea s-ar petrece undeva departe, in Mexic ori prin alte tari latino-americane?

Mi-ar placea sa cred ca Noua ordine si alte filme de genul sunt vazute de multi oameni, de multi nostalgici ori, dimpotriva, de multi progresisti agresivi, care considera ca societatea poate fi schimbata doar radical. Mi-as dori ca acest film sa fie discutat in scoli, licee ori facultati. Mi-ar placea sa cred ca acest film, fie el si de fictiune, nu este tratat doar ca entertainment pur.

Noua ordine este un film excelent, bine realizat, bazat pe un scenariu fabulos. Sper, totusi, ca nu va fi gresit inteles de unii, fie intentionat, fie din ignoranta/prostie. Si sper ca numele filmului sa nu goneasca din cinematografe fix oamenii care ar trebui sa-l vada.

Noua ordine a fost vazut la TIFF 2021, insa va intra si in circuitul normal al cinematografelor noastre incepand cu data de 12 noiembrie 2021, fiind distribuit in Romania de Transilvania Film.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.