Raport final – TIFF 2021

Pana sa va vorbesc despre filmul Raport final, cea mai noua productie a venerabilului regizor maghiar Istvan Szabo (82 de ani), trebuie sa va spun cateva chestii legate de cinematografia maghiara.

Primul lucru pe care trebuie sa-l spun este legat de viata sociala si politica din Ungaria. Pe scurt de tot, problemele sociale si economice de acolo sunt foarte asemanatoare cu cele de la noi. Drept urmare, un film maghiar va fi inteles mai bine in Romania decat in Germania ori Spania. Avem multe puncte in comun, chiar daca nu vrem sa recunoastem.

In al doilea rand, ca aspect pur personal, daca n-ar exista festivalurile, cu TIFF in frunte, nu as fi avut contact cu multe filme maghiare. As fi pierdut mult, evident. Drept urmare, mi-as dori sa intre in cinematografele noastre mai multe filme maghiare. Stiu ca pentru multi, si pentru mine, limba maghiara este grea si neplacuta. Chiar daca am subtitrare, de care ma folosesc inclusiv la filmele in engleza, tot este mai obositor de urmarit un film in maghiara decat unul in spaniola, italiana ori chiar germana. Ma rog, limbile asiatice sunt si mai obositoare, dar trecem peste.

In al treilea rand, in filmele unguresti veti gasi actori de pe la noi. Avem teatre maghiare in tara, nu doar in secuime, ci si in Cluj sau Timisoara. Nu e cazul acestui film, insa la modul general eu ma simt mai apropiat de un film daca pe unul dintre actori l-am mai vazut si pe scena de teatru.

Revenind la Raport final, avem o poveste pe care parca am vazut-o de atatea ori si la noi: un reputat cardiolog din Budapesta este pensionat fortat (din cauza inchiderii clinicii in care lucra), asa ca lui nu-i ramane altceva de facut decat sa mearga in satul natal pentru a fi medicul satului. Ma rog, putea sa-si vada de pensie si sa faca altele, dar nu-i statea in fire. Acolo, in acel sat, inca mai traia mama lui, asa ca avea un motiv in plus sa se mute acolo.

Sotia lui era artista, insa aceasta ramane la Budapesta. Va trebui sa se descurce singur in satucul lui, mama nefiindu-i aliat, asa cum ar fi crezut initial. Desi era bine intentionat si voia sa rezolve probleme, de fapt genereaza altele.

Va las pe voi sa descoperiti ce probleme a generat el, ce efecte au avut acestea si cum se termina totul.

Filmul Raport final mi-a placut enorm, a fost o poveste care m-a prins, bine gandita si bine executata. Nu cunosc actorii, deci nu ma pot pronunta foarte bine in privinta lor la modul general, insa in acest film au parut perfecti, nimic de reprosat pentru ei. La fel si in ceea ce priveste regia.

Strict ca probleme sociale, vreau sa scot in evidenta 5 aspecte pe care filmul le subliniaza atat de bine:

  1. Reintoarcerea dintr-un oras mare intr-un sat este de cele mai multe ori dura. Senzatia aceea ca timpul a ramas in loc este una extrem de neplacuta. Tu ai plecat de acolo, ai progresat, insa altii au ramas. Ei au ramas la fel, traiesc la fel. Progresul tehnologic se vede foarte putin in viata de zi cu zi.
  2. Refuzul pensionarii, de fapt refuzul de a-ti accepta varsta, este des intalnit (si) la noi. Se spune ca in domeniul medical acest refuz este mult mai intalnit decat in alte domenii. Pur si simplu unii medici ar profesa pana la moarte, indiferent ce inseamna acest lucru: unii ar vrea sa si opereze, altii vor doar sa consulte. Totul porneste, aici, de la refuzul acestui medic de a se pensiona. El refuza sa accepte ca intreaga lui experienta nu mai este utila nimanui.
  3. Relatia deficitara dintre mama si fiu, respectiv dintre mama si nora. Mama il dorea acolo pentru ea, se gandea doar la propria persoana, nu si la fericirea lui. Oare cat de des ati intalnit situatia asta si pe la noi?
  4. Situatii in care vrand sa faci bine faci (mai mult) rau sunt iarasi foarte intalnite. Uneori poti avea vieti pe constiinta. Intrebarea care se pune este, insa, in ce masura ai pe constiinta viata cuiva atat timp cat tu stii ca ai vrut sa faci bine?
  5. Nu in ultimul rand, perspectiva inversa este iarasi interesanta. O comunitate mica respinge din start un strain, un om venit de afara (chiar daca „de-al lor” ca sange), mai ales atunci cand acela vrea schimbari radicale. Sunt oare de condamnat cei care se comporta astfel?

Am vazut filmul Raport Final la TIFF 2021, insa vi-l recomand tuturor, indiferent de locul unde veti da de el. Este un film excelent si, daca faceti abstractie de locatii si de limba, veti avea impresia ca se petrece la noi. Inlocuiti Budapesta cu Bucuresti si satul acela maghiar cu oricare sat romanesc, de preferinta cat mai departat, si vedeti ca in rest lucrurile sunt identice.

. Niciun comentariu la Raport final – TIFF 2021. Categories: 2021, TIFF 2021. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.