Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas

Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas este un film romanesc atipic: desi echipa de productie este romaneasca, filmul este vorbit in intregime in limba engleza.

Din pacate, de aici vine marea problema a filmului, caci engleza ce se aude in film este una de balta. Este o engleza pentru care multi elevi de scoala generala ar fi fost certati de catre profesorii lor de limba engleza. Ca sa nu zic mai mult.

Aceasta limba engleza dezamagitoare ma face sa ma intreb de ce nu au facut filmul in romaneste. Oare spectatorii straini, englezi, americani ori din alte tari, chiar isi doresc sa auda o astfel de limba? Da, se intelege, deci nu vor fi probleme de transmitere a mesajului.

Din pacate, aceasta limba dubioasa ce se aude din gurile TUTUROR actorilor ma impiedica sa-mi dau seama care a jucat cu adevarat bine si care nu. Mi-au placut cele 2 surori, Anna si Maria (interpretate de Sabina Lisievici, regizoarea, co-scenarista si producatoarea filmului, respectiv de Oana Carmaciu), care cu siguranta ar fi evoluat mult mai natural daca li se permitea sa vorbeasca limba lor natala. Despre ele chiar as fi putut spune ca impresioneaza.

Mi-a placut partial si povestea, desi este oarecum tocita, deloc originala: dupa sinuciderea Mariei, Anna este hotarata sa descopere adevarul si sa se razbune. Cum vrea sa faca asta si ce reuseste intr-un final ramane sa descoperiti singuri.

Povestea mi-a placut pentru ca este bine inchegata, are sens, este credibila. Nu vreau sa intru in detalii, o veti descoperi singuri, nu vreau sa fac niciun fel de spoiler. Spun doar ca are potential, ca putea fi mult mai bine fructificata.

Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas nu este nicidecum un film religios, asa ca nu va ganditi la ceva ce ati putea vedea anii viitori de Paste la TV. Intr-adevar, putem gasi diverse referinte religioase, in frunte cu cea din titlu, care apropo, mi se pare unul excelent ales. Te duce intr-un mod inteligent pe o pista gresita, pentru ca apoi sa exclami un AHA admirativ.

Mi-a mai placut filmul si din punct de vedere vizual, are cateva cadre filmate cu drona care arata senzational. Da, excelenta ideea de a filma cu drona, ar trebui aplicata mai des. Nu costa atat de mult, deci as zice ca renteaza.

Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas este un film foarte scurt, foarte intens, care nu are deloc momente moarte. Durata de 95 de minute pare ideala, perfecta. Pacat insa de decizia nefericita de a face filmul in engleza, decizie care face ca aceasta pelicula sa nu fie nici romaneasca, nici internationala. O engleza dubioasa, „exotica”, limba care mai mult zgarie pe creier decat amuza, face ca publicul autohton sa nu recepteze acest film ca fiind unul romanesc. Desi altfel este romanesc din multe puncte de vedere.

Deci pacat, mare pacat, ca un proiect altfel promitator a fost alterat de o decizie nefericita. Care decizie, nu neg, ar putea sa se dovedeasca una corecta din punct de vedere comercial. Desi chiar si aici am ceva dubii.

Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas este per total un film cu un potential bun, destul de stangaci realizat. Cel mai mare defect al acestui film este acea engleza absolut deplorabila, care posibil sa se fi dorit a fi una exotica („indian style”?), engleza care face sa-ti doresti ca personajele sa taca de fiecare data cand deschid gura. Scenariul acesta merita mai mult. Cadrele acelea foarte bune merita un film mai bun in care sa apara.

Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas este produs de Saroa Lux SRL, fiind distribuit in Romania de Saroa Films. Intra in circuitul normal al cinematografelor de azi, 12 aprilie 2024!

. Niciun comentariu la Regatul lui Iuda – Kingdom of Judas. Categories: 2024, Filme romanesti. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.