Renegatii – Renegades mi-a reamintit de ce urasc filmele americane de razboi

Renegatii – Renegades mi-a reamintit de ce urasc filmele americane de razboi

 

Introducere Renegatii – Renegades

 

Pe vremuri alchimistii cautau elixirul tineretii, al nemuririi. Romanii inca sunt in cautarea comorilor dacice. . Ceva mai versati, mai civilizati, europenii inca sunt in cautarea lucrurilor ramase de la nazisti. Ei, nazistii, au lasat in urma lor comori, fie in sens propriu, fie in sens figurat, insemnand tablouri si alte lucruri valoroase.

Nu intelesesem foarte multe din trailer, dar imi atrasese atentia ideea de baza: niste soldati americani sunt in cautarea unei comori naziste. Deci, din start, imi puneam o problema: filmul asta e pe bune sau parodiaza pe cei care cred in asa ceva? 

Inca ceva: daca Robert a dorit revenirea la structura clasica a acestui blog, zic sa-i fac pe plac. Si nu doar lui 🙂

Rezumat Renegatii – Renegades

 

Filmul incepe in anul 1940, cand vedem cum un sat din fosta Yougoslavie este atacat de nemti.  Un baietel, de care nu ni se spune initial nimic, reuseste sa scape pe fereastra din spatele casei. In acest timp, in casa familiei sale intra trupele naziste, care iau ostatici toti locuitorii acelui sat.

Ajungem in prezent, vedem o operatiune a trupelor americane prezente in Sarajevo, in timpul razboiului bosniaco-sarb (actiunea petrecandu-se in anul 1995). Dupa succesul operatiunii (desi acel succes avusese un cost, in loc sa fie facuta pe ascuns, ea a fost facuta in vazul tuturor), soldatii respectivi pleaca intr-o noua misiune,  de data aceasta una si mai (ne)oficiala (daca-mi este permisa exprimarea). Cu aceasta ocazie ne intoarcem in trecut si aflam intreaga poveste a acelui satuc din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aflam povestea unui camion intreg de lingouri de aur de care nu se mai stia nimic de peste 50 de ani. Locatia camionului: sub apa.

Americanii aveau ca obiectiv recuperarea acelui aur, care aur urma a fi impartit intr-un mod extrem de dubios. Cum urma sa fie impartita prada, intreaga poveste a aurului, cine a vandut pontul si cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti.

Puncte de interes Renegatii – Renegades

 

  • Avem parte de un regizor putin experimentat, aflat abia la al treilea lungmetraj ca regizor principal. Celelalte 2 sunt Final Destination 5 si Into the storm (tipul de film care confirma faptul ca diferenta dintre un DISASTER MOVIE si UN FILM DEZASTRU poate fi minima).
  • Actorii din prim plan nu sunt world-class, dar nu sunt nici actori complet necunoscuti. As putea spune, in termeni fotbalistici, ca sunt de Europa League, nu de Champions League (va las sa descoperiti singuri distributia).
  • Durata: sub 2 ore (105 minute).
  • Pe imdb are momentan 6. Pe alte site-uri de profil inca nu a fost notat (atentie: eu nu obisnuiesc sa editez ulterior articolele, deci daca veti citi dupa un timp acest articol nu dati cu pietre, spunand ca are note de ceva timp; cand zic ca inca nu a fost notat ma refer la faptul ca nu s-a intamplat acest lucru pana la scrierea acestui articol).

 

Puncte tari Renegatii – Renegades

 

  • Scenele subacvatice, desi putine, sunt bine realizate. Ele, insa, m-au facut sa regret ca filmul nu este 3D. Efectele 3D ar fi putut salva filmul, intr-o oarecare masura.
  • Umorul poate salva, in ochii unora, filmul. E drept, umorul este grosolan, de santier, de autobaza. Spre final devine extrem de previzibil. Umorul este dat in 99% din cazuri de replici, de dialoguri. Nu exista o scena umoristica, un umor de situatie.
  • Senzatia generala este ca se ironizeaza ideea de razboi, ceea ce e mai grav decat pare. Cu toate acestea, acest lucru ascunde, de fapt, un adevar: razboiul este pentru americani ceva de ras. Este caterinca. Intai si intai, pentru ca ei isi risca doar vietile lor, nu isi risca si viitorul tarii (daca ne prind ne omoara si gata vs daca noi suntem invinsi, tara noastra nu va mai exista). Nu stiu daca asta a fost intentia producatorilor, dar din film reiese si aceasta mentalitate: soldatii habar n-au de ce sunt acolo, misiunile lor sunt incerte, cei de acasa afla doar ce vor cei de pe front sa le spuna, discutiile de acolo, de pe front, sunt aproape identice cu discutiile unor muncitori de pe santier si, orice s-ar intampla, totul se termina cu bine. Nu conteaza cati inamici mor, ai nostri se intorc acasa, deci e perfect. Pe bune, fix asa gandesc americanii. Desi nu se spune in film, va zic eu: 80% dintre americani habar nu aveau unde e Bosnia, unde e Yougoslavia, iar dintre cei care stiau, sub 1% stiau de ce se bat oamenii aia acolo.

 

Puncte slabe Renegatii – Renegades

 

  • Personajul feminin este interpretat extrem de slab. Accentul ei este fals de departe. Atunci cand pui o olandeza sa vorbeasca o engleza balcanica iese un dezastru. Solutia corecta era angajarea unei actrite localnice, macar din arealul balcanilor daca nu musai bosniaca, eventual una care sa nu stie prea bine engleza. Accentul ar fi sunat natural. Ma rog, daca doar accentul ar fi problema ar fi bine.
  • Recititi titlul si va dati seama ce voi zice in continuare. Americanii nu pot face un film obiectiv de razboi, unul care sa prezinte faptele sec, rece, asa cum pot face, de pilda, englezii (Dunkirk, caci la el ma gandesc). Americanii trebuie sa arate, deopotriva, doua lucruri in filmele lor de razboi: ca ei sunt cei mai tari, cei mai smecheri, sunt superiori tuturor, si ca dusmanii lor (fie ca vorbim de nazisti in 44, fie ca vorbim de sarbi in 95) sunt niste brute, niste animale, niste fiinte inferioare.
  • Exista filme care un final numit „tip deus ex machina”. In ce consta acesta: pai, la un moment dat, o forta superioara, ceva care vine din cer, rezolva lucrurile ajunse aparent intr-o fundatura. Ceva din cer rezolva lucrurile si totul are un final fericit. Iar in acest film, in Renegatii – Renegades, rezolvarea vine, la un moment dat, la propriu din cer.
  • Filmul invoca actiuni si momente reale ale istoriei (Al Doilea Razboi Mondial, respectiv razboiul din Yougoslavia), desi el nu se bazeaza pe fapte reale. Doar pe legende. O fictiune pura, plina de elemente de propaganda, ce se legitimeaza prin actiuni si momente reale. Cat se poate de american.
  • Filmul pleaca de la premisa ca publicul e imbecil: dialogurile sunt de santier, de autobaza, totul este dat mura-n gura, nimic subinteles, nimic insinuat, totul ca la prosti. Recititi ultimul punct tare si va veti da seama de ce se intampla toate astea. Ma rog, aici ar trebui sa spun ca m-am simtit prea destept pentru acest film. Dar ca sa nu mai spuneti ca-s narcisist, ma voi abtine sa spun asta.
  • Spuneam despre Atomic Blonde ca este indecis ca o blonda, ca nu mi-am dat seama daca filmul este serios sau e parodie (spre deosebire de Hitman’s Bodyguard, un film 100% de comedie, pe care nu puteai sa-l iei nicicum in serios). Eh, acest Renegatii – Renegades este fix la fel: dialogurile par desprinse dintr-un sitcom american cu buget redus, in timp ce actiunea propriu zisa pare a fi dintr-un film cu buget mare. Filmul se vrea, deopotriva, serios si parodic, dar reuseste sa para incert. Sa nu te convinga ca ar fi nici una, nici alta.
  • Ca tot va ziceam de indecizie, oficial filmul figureaza drept Actiune si Thriller. Nu se pomeneste nicicum ca ar fi, macar 10%, comedie. Asta sa insemne, oare, ca el s-a dorit a fi serios?
  • Ca tot va ziceam in introducere de daci si de comorile lor (aici fiind vorba de o comoara nazista), nu ne dam seama daca producatorii chiar au crezut in veridicitatea povestilor cu comori naziste ori doar ii ironizeaza pe cei care cred in ele, exact cum nu ne dam seama daca cei care spun ca dacii au construit piramidele chiar cred asta sau doar fac misto de ascultatori. Ma rog, dacii au inventat cam tot ce se putea inventa pe lumea asta, toti marii oameni din istorie avand origini geto-dace, inclusiv Iisus (Cum? Nu stiati?).

 

Opinie Renegatii – Renegades

 

Filmul Renegatii – Renegades mi-a reamintit de ce urasc filmele americane de razboi. Mi-a reamintit, de asemenea, cum este sa vezi un film pe care nici macar producatorii nu stiu in ce categorie sa-l includa. Mi-a reamintit cum este sa te simti prea destept pentru publicul caruia i se adreseaza acest film. Filmul Renegatii – Renegades mi-a reamintit, de asemenea, cum este sa razi la niste glume de autobaza, pe care oricum aproape le intuisei. Uneori, nu radeti, dar simti nevoia sa faci si asa ceva.

Per total, s-ar putea sa va placa Renegatii – Renegades. Trebuie sa stiti, insa, dinainte de ce va duceti la el, cu ce asteptari. Ah, si cel mai important: daca exista comori naziste sigur exista si comori dacice, deci in loc sa va duceti la cinema mai bine mergeti prin Muntii nostri dragi si cautati-le. Asta pana nu vin strainii (platiti sau nu de Soros) sa ni/vi le fure 🙂

Renegatii – Renegades intra in cinematografe de vineri 8 septembrie, fiind distribuit in Romania de Ro Image 2000 si Prorom. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Renegatii – Renegades mi-a reamintit de ce urasc filmele americane de razboi. Categories: 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.