Requisitos per sara una persona normal – Ce-ti trebuie sa fii normal – Comedy Cluj 2016

Requisitos per sara una persona normal – Ce-ti trebuie sa fii normal

 

ce-ti-trebuie-sa-fii-normal-poster

Ce film ai alege sa vizionezi sambata seara? Sunt de acord ca depinde de starea emotionala de moment, insa cu siguranta marea majoritate a cinefililor nu ar urmari un film greu cu care sa-și consume energia (cat mai este din ea) și nervii, ci mai degraba unul facut dupa urmatoarea reteta clasica: se alege o poveste de dragoste, se simplifica, se adauga putin amuzament (situatii comice, chiar și un limbaj comic din cand in cand) și la sfarșit se servește cu happy end-ul de rigoare. De fapt, ultimul criteriu e ingredientul surpriza al oricarei comedii. In acest fel poate fi caracterizat și filmul Requisitos per sara una persona normal – Ce-ti trebuie sa fii normal, astfel are toate șansele sa binedispuna un public dornic de relaxare.

O clipa: este un film spaniol? Da, este realizat in Spania in anul 2015 sub bagheta regizorala a tinerei Leticia Dolera, care o interpreteaza pe Maria de las Montañas, personajul principal. Cu toate ca de multi ani publicul din Romania este obișnuit doar cu clasicele comedii americane și cateva autohtone, acest film spaniol poate sa produca o impresie foarte buna.. Eu l-am vizionat la festivalul Comedy Cluj, insa daca ar rula in cinematografe și dupa festival ar putea aduce incasari de apreciat. Mai mult, avand in vedere ca este comedie, poate se trece mai ușor de ”șocul” faptului ca nu e american.

ce-ti-trebuie-sa-fii-normal-comedy-cluj-2016

Totuși, nu vreau sa va sugerez ca l-aș propune pentru premiul Oscar. Din punctul meu de vedere, filmului ii lipsește doza de mister și suspans care i-ar oferi un gust aparte. Trecand de faptul ca titlul este sugestiv, el  are totuși o nota ironica, ceea ce il face atractiv .Oricum, inca de la prima scena și de la primele replici spectatorul intelege cum se va termina filmul, prin urmare greutatea este sustinuta de jocul actorilor și sclipirea regizorului. Fara a da prea multe indicii, va spun doar ca de la inceput personajul principal, Maria, parca ar fi la un interogatoriu, ne spune ce inseamna a fi o persoana normala și fericita și cum va incerca ea sa devina astfel, luandu-ne șansa sa o descoperim pe parcurs. Este adevarat ca la sfarșitul filmului ajunge la o concluzie putin diferita fata de ce credea ca inseamna fericirea, insa ar fi putut fi mai mult mister.

ce-ti-trebuie-sa-fii-normal-comedy-cluj

Voi ce urmariti la un film de comedie: scenele comice, comicul de limbaj, actiunea, jocul actorilor?  Orice ar fi, filmul are cate putin din toate. Comicul de situatie se observa cel mai limpede din alegerea personajelor: o fata frumușica și cuminte ce se imprietenește și se indragostește in final de un tip, care sub nicio forma nu este modelul masculului alfa: atitudine impunatoare, un corp de atlet și capul lui Brad Pitt sau a unui alt actor chipeș, dimpotriva. Totuși ei iși gasesc pasiuni comune mai mult sau mai putin obișnuite, ceea ce da filmului un farmec aparte. Majoritatea spectatorilor cinstiti cu ei inșiși se vor regasi cel putin intr-o situatie amuzanta sau intr-unul din diversele personaje ironizate, ceea ce-l va face sa rada copios.

ce-ti-trebuie-sa-fii-normal

Pentru tanara actrita de 36 de ani Leticia  Dolera, debutul ca regizor al acestui film este promitator. Insa nici ceilalti actori nu sunt mai prejos: Manuel Burque l-a interpretat pe Prince Charming cel stangaci și amuzant, iar Jordi Llodra pe fratele mai mic și tocilar, dar la fel de amuzant. Așadar recomand acest film tuturor iubitorilor de comedii…și celor ce vor sa exerseze spaniola intr-un mod distractiv!

Articolul Requisitos per sara una persona normal – Ce-ti trebuie sa fii normal – Comedy Cluj 2016 a fost scris de Tudor Stefanescu, aflat la debutul sau blogosferic. Vor mai urma si alte articole scrise de el. Momentan nu are blog, dar promite sa isi faca unul in viitorul nu tocmai indepartat. Iar pozele din articol sunt luate de pe site-ul oficial al filmului. Salutari CINEMILE tuturor!

1 thought on “Requisitos per sara una persona normal – Ce-ti trebuie sa fii normal – Comedy Cluj 2016

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.