The Old Oak – Les films de Cannes a Bucarest 2023

The Old Oak este o carciuma, de fapt un pub britanic autentic. Unul in care mi-as dori si eu candva sa merg sa beau o bere. Pur si simplu sa merg si sa savurez o bere in stilul binecunoscut britanic.

The Old Oak este ultimul pub deschis si ultimul loc public unde oamenii pot veni sa discute. Sa vorbeasca liber vrute si nevrute, sa spuna ce au pe suflet.

The Old Oak este detinuta si condusa de TJ Ballantyne, care tine cu dintii de afacerea mostenita din familie. Din pacate, lucrurile merg prost in toata comunitatea: candva prospera datorita mineritului, acum aceasta comunitate se afla intr-un continu declin. Pubul nu o duce nici el foarte bine, insa eforturile uriase ale lui TJ inca il mentin.

Din pacate, in The Old Oak are loc o disputa teritoriala: vechii clienti, locuitorii autohtoni, se simt amenintati de imigrantii sirieni veniti cu autocarele. TJ se afla intr-o mare dilema: sa isi asculte inima, care-l indeamna sa dea o mana de ajutor imigrantilor, sau sa gandeasca rational, cu capul, si sa dea dreptate clientilor vechi de care depinde localul.

De altfel, TJ dovedeste pe tot parcursul filmului ca este intre cele 2 lumi, intre cele 2 tabere: pe de-o parte, ii este mila de imigranti, ar vrea sa-i ajute, vrea sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a-i ajuta, insa in acelasi timp nu vrea sa-i supere pe clientii sai, pe vechii sai camarazi, care sunt mai nou foarte sovini.

De fapt, lucru deloc surprinzator, acestia sunt sovini pentru ca in sfarsit au gasit o tinta, au gasit niste vinovati pentru situatia in care se afla. Lucrurile mergeau oricum prost, localitatea se afla intr-o degradare accentuata, din toate punctele de vedere, insa acum existua niste tinte evidente, niste vinovati fara vina pe care te puteai razbuna foarte usor.

Situatia de acolo, din acea localitate britanica, nu este cu mult diferita de cea din Romania ori din alte state europene. Britanicii atat de laudati si atat de deschisi la minte se dovedesc a fi la fel de sovini precum salbaticii din Europa de Est. Cu ghilimelele de rigoare, evident.

Filmul The Old Oak mi-a adus aminte de Brexit. De altfel, referendumul pentru Brexit a avut loc cam imediat dupa valul imigrationist din acea perioada. Asa ca daca inca nu va explicati votul britanicilor pentru Brexit, eu zic ca filmul acesta ar putea sa va dumireasca un pic. Sa va trezeasca la realitate, de fapt.

Dintre personaje, cel mai interesant, cel mai ofertant, este carciumarul TJ. Nu ma refer ca interpretare, oricum este interpretat excelent, perfect, foarte CONVINGATOR, ci la personajul in sine. Am incercat sa ma pun in pielea lui, in mintea si in sufletul lui. Am incercat sa ma gandesc ce as face dac-as fi in locul sau. Ma gandeam de fiecare data CUM AS FI ACTIONAT EU, daca el a facut bine sau nu.

Nu va dezvalui verdictul, verdictele, va invit sa le descoperiti singuri.

Evident ca filmul The Old Oak are si o mica parte de „manipulare”, imigrantii sunt pusi intr-o lumina favorabila, sunt toti buni, blanzi, nu fac rau, in timp ce autohtonii, localnicii, cu cateva exceptii, sunt oameni rai si sovini. Nu pot fi orb sa nu observ toate astea. Insa trebuie vazuta si realitatea: o localitate care decadea constant de ani de zile si-a gasit in sfarsit vinovatii. Oamenii au dat vina pe imigranti, desi era evident ca nu ei erau vinovatii. Doar s-au razbunat pe ei. De fapt, tintele principale erau guvernantii, care nu doar ca n-au facut nimic ca sa opreasca declinul, dar l-au mai si accentuat cu autocarele pline de imigranti.

Iar Brexitul este si el un efect, o razbunare. Chiar daca, obiectiv vorbind, peste zeci de ani, poate chiar 100, as paria ca britanicii vor fi priviti despre niste Nostradamus, niste oameni care au prevestit PRIMII declinul UE. Trendsetters, ca sa ma exprim pe limba lor.

Aveti deci toate motivele sa mergeti sa vedeti The Old Oak. Partea buna este ca filmul va intra si in circuitul normal al cinematografelor din 5 ianuarie 2024, fiind distribuit in tara noastra de Independenta Film. Apropo de acest lucru, INDEPENDENTA film distribuie un film care indirect vorbeste despre Brexit, adica despre INDEPENDENTA Marii Britanii fata de Uniunea Europeana. Ironic si deopotriva adevarat.

. Niciun comentariu la The Old Oak – Les films de Cannes a Bucarest 2023. Categories: 2023, Les films de Cannes a Bucarest 2023. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.