Tigrul: Misiune de salvare
Tigrul: Misiune de salvare este un film atipic atat pentru cinematografia indiana, cat si pentru cea americana ori europeana. Surprinde pe toata lumea, atat pe fanii filmelor Bollywood, cat si pe fanii filmelor Hollywood. Sa vedem exact despre ce-i vorba.
Introducerea acestui articol am scris-o deja, cu o zi inainte de premiera filmului in cinematografele noastre. Acum trebuie sa va spun ce avem cu exactitate in film. Cinci lucruri, nu mai multe, pentru care merita (sau nu) sa mergeti sa vedeti Tigrul: Misiune de salvare in cinematografe:
Filmul este plin de clisee americane
Aici am o mica problema: nu-mi dau seama daca pelicula isi doreste sa ironizeze peliculele americane ori pur si simplu preia cliseele in scop pur comercial. Chiar as vrea sa aflu de ce, de exemplu, in cateva randuri Tigrul Salman Khan pare un Rambo indian care se lupta cu teroristii. Oricum, cliseele nu sunt nicidecum deranjante si oricum nu atat de multe precum in filmele americane. Sunt, insa, prezente-n momentele decisive.
Avem o viziune atipica asupra terorismului
La americani stim o treaba: ei ne arata lumea in alb si negru. Nu, vizual vorbind avem mii de culori, dar psihologic fix asa e: teroristii sunt rai, sunt sub-oameni, iar ai lor, agentii, oamenii de rand, sunt plini de calitati.
In acest film avem, de fapt, oameni. Unii dintre ei au ajuns teroristi, de partea gresita, pentru a razbuna o nedreptate. Pentru ca dupa 11 septembrie, in America, au fost arestati foarte multi arabi doar pentru ca erau … arabi.
In plus, razboiul inseamna bani. Cineva finanteaza aceste organizatii teroriste, altcineva le inarmeaza.
Viziunea aceasta n-o intalnim la tot pasul in filmele americane. Ba dimpotriva …
Mesajul este, de fapt, pentru pace
Un indian si o pakistaneza, ambii agenti secreti, isi mobilizeaza oamenii, fac in asa fel incat fostii rivali, dusmani de-a dreptul, conlucreaza, totul pentru a salva vietile a 40 de asistente medicale (25 indiene, 15 pakistaneze).
Mesajul nu este unul anti-terorist, mesajul nu este nici pro-american, nici feminist (uite cat de multe poate face o femeie). Nu, mesajul este unul DE PACE! Cu totii, barbati, femei, pakistanezi, indieni, vrem sa fie pace.
Decat sa investeasca atatia bani in armament, tarile noastre ar putea investi in educatie, in drumuri, in bunastarea cetatenilor. Si ar fi mult mai bine. Frumos spus.
Efectele sunt de nivelul Hollywood. Poate chiar mai bune.
Un singur lucru pot spune: pacat ca filmul nu a fost 3D. Imax 3D chiar. Imaginati-va un film de Hollywood, cu super-efecte, avand, insa, muzica de Bollywood. Nu scene absurde, ca-n filmele de acum 30 de ani, ci muzica misto, inserturi muzicale scurte, bine realizate, intense. Fix asa este Tigrul: Misiune de salvare. Va las mai jos melodia de final, de care va veti putea bucura la finalul filmului (stiti, filmele indiene sunt alea la care nu va ridicati imediat cum s-a terminat, ramaneti un pic pe scaun, sa va bucurati de muzica de final):
Este un sequel ce poate fi vazut independent de primul
Sa va explic in ce consta ideea de sequel. Ii vedem pe cei doi protagonisti, pe Tigru si pe sotia sa, Zoya, undeva in munti, alaturi de copilul lor. Daca nu ai vazut prima parte, iei lucrurile ca atare: afli ulterior ca cei 2 sunt agenti, ca unu-i indian si celalalt este pakistanez, afli totul, dar absolut totul pe parcurs. Da, cei 2 au mai avut o misiune in trecut, dar daca nu stii de ea nu-i bai, vei intelege absolut totul si fara ea. Oricum, finalul este deschis, Tigrul poate fi oricand rechemat la datorie, daca tara o cere. Tara sau tarile, om vedea cum va fi cazul.
Personal, mi-a placut mult Tigrul: Misiune de salvare. Este cel mai putin siropos film indian vazut, poate la egalitate cu Sultan, si fix d-aia mi-a placut atat de mult. In afara de inserturile muzicale (altfel, superbe) si de durata (desi acum americanii le calca deseori pe urme indienilor), filmul nu prea elemente indiene prin el. Sper, totusi, ca publicul roman sa manifeste suficient interes pentru pelicula, in asa fel incat filmele indiene sa continue sa ruleze in cinematografele patriei. Informatiile mele sunt incurajatoare, astept cifrele oficiale. Sunt optimist de felul meu.
Tigrul: Misiune de salvare este in cinematografele Romaniei din 5 ianuarie 2018, fiind distribuit in Romania de BML Movie Entertainment. Salutari INDIENE tuturor!
3 thoughts on “Tigrul: Misiune de salvare”