Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar este per total un film decent, care la inceput m-a dezamagit, la mijloc m-a enervat de-a dreptul, norocul lui este insa ca-l salveaza finalul.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar ne spune povestea lui Autumn (a alege un nume de anotimp pentru o pustoaica indragostita de natura si de animale mi se pare exagerat; este ca si cum ai pune numele de familie Zgarcitu’ unei persoane foarte avare!), o adolescenta de 14 ani ce s-a nascut si a trait in Jungla, dar care la un moment a fost nevoita sa se mute la New York. In copilarie se atasase de Hope, un pui de jaguar de care se despartise cu greu. Atunci cand aude ca vanatorii si vanzatorii de animale (braconierii) au pus ochii pe Ultimul jaguar negru, Autumn nu a mai avut niciun dubiu ca-i vorba despre Hope. Asa ca s-a urcat in avion si s-a intors in jungla copilariei sale, decisa sa salveze jaguarul. Ea este insotita in aceasta aventura de profa ei de biologie, va las pe voi sa descoperiti cum ajunge aceasta tanara profesoara sa o insoteasca pe Autumn. Tot voi veti descoperi cum se termina intreaga aventura.

Ca de obicei, voi scoate in evidenta mai multe lucruri, de aceasta data in numar de 5, legate de acest Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar. Si cu bune, si cu rele.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar este regizat de Gilles de Maistre, scenariul fiind semnat de sotia acestuia, Prune de Maistre. Cei 3 au lucrat impreuna la alte 2 filme: Lupul si leul: o prietenie ca in povesti, respectiv Mia si leul alb. Ambele au fost aduse in Romania de Ro Image 2000, acelasi distribuitor ca-n cazul actualului Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar. Pe primul dintre ele nu l-am vazut, insa pe al doilea da. Par toate facute dupa aceeasi reteta.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar are un personaj foarte enervant, pe care-l suspectez, cu ghilimelele de rigoare, ca este si prost jucat: profa de biologie. Emily Bett Rickards este actrita care o interpreteaza si pe bune ca nu-mi dau seama daca interpretarea este de vina ori daca nu cumva rolul este scris prost. Ok, trebuie sa fie un profesor enervant si incuiat, care descopera „pe viu” ceea ce stia doar teoretic si care se schimba radical dupa aceasta experienta. Insa totul la ea mi s-a parut fake, deloc natural, fortat.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar are insa un personaj principal pozitiv extrem de carismatic: Autumn (interpretata excelent de Lumi Pollack la varsta de 14 ani, respectiv de Airam Camacho pentru acelasi personaj la 6 ani). Este tipul de personaj care atrage, care te face sa o urmezi, care pare un magnet pentru toate lucrurile bune care i se intampla. Excelent gandit personajul, excelent interpretat.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar are per total un scenariu slabut, contine multa propaganda in favoarea animalelor, propaganda de asteptat, logica, fireasca, dar care nu este completata de o poveste adecvata. Nu avem timp sa ne atasam de jagualul negru, nici de el mic, nici de el adult, el parand doar un element de decor. Apare prea putin si pare doar pretext. Noroc ca imaginile din jungla compenseaza, filmul chiar a reusit sa ma transpuna acolo din punct de vedere vizual. E drept, doar vizual, caci altfel jungla parea parasita, in afara de acel jaguar nu parea sa mai existe niciun pericol, niciun animal salbatic periculos (ma rog, cu exceptia unui sarpe). Practic, in acea jungla cei mai periculosi erau braconierii.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar are o scena foarte interesanta, peste care se sare mult prea repede. Discutia mi se pare mai relevanta decat apare in film. Mai relevanta decat cred multi. Ideea este ca profesoara de biologie anunta ca urmeaza sa transeze (disece) o broasca. Autumn nu poate asista la asa ceva, asa ca scoate telefonul pentru a suna Protectia Animalelor. Irelevant cum se termina toata faza, discutia din spate mi se pare relevanta. Cat de traumatizanta este o disectie a unor animale precum broasca? Eu n-am asistat la asa ceva la scoala, insa am avut norocul, cu ghilimelele de rigoare, sa asist la autopsia unui om la a doua mea facultate, la drept (unde am avut curs de medicina legala). Oare este atat de importanta disectia in actual didactic? Oare chiar ar trebui sa se sesizeze Protectia Animalelor in astfel de cazuri? In sens invers, atat de traumatizanta este ea pentru copiii din ziua de azi (irelevant ca ei sunt din SUA, din UK, din Romania ori din Japonia)? Eu as opta, daca m-ar intreba cineva, pentru pastrarea ei, mi se pare utila si repet, chiar regret ca nu am asistat la asa ceva cand eram elev. Nu stiu sa discut strict legal, habar n-am ce prevede acum legislatia (de la noi de pilda). Mi se pare insa ca discutia aceasta, foarte importanta, este trecuta intr-un plan mult prea indepartat. Nedrept de indepartat.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar este un film decent, care promite mai mult decat ofera. Putea fi un film excelent, superb, insa din pacate atunci cand incerci sa aplici aceeasi reteta de mai multe ori a doua oara nu doar ca nu-ti iese la fel, ci iti iese chiar mai slab. Dezamagitor de slab. Strict fata de Mia si leul alb, acest Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar este MULT mai slab. Pare a fi o copie nereusita, chinezeasca, a predecesorului. Ca sa fac o gluma, pare ca nu vorbim despre AMAZON, ci despre ALIEXPRESS.

Ultimul jaguar negru – Autumn and the Black Jaguar a intrat in cinematografele patriei din data de 9 februarie, fiind distributi in Romania, cum deja v-am spus, de Ro Image 2000.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.