Ecce Homo Brancoveanu

Ecce Homo Brancoveanu este cel mai recent film regizat de Dan Pita (ajuns la venerabila varsta de 85 de ani!), film care tocmai a intrat in cinematografele patriei.

Daca nu aveti rabdare sa cititi intreg articolul si ardeti de nerabdare sa aflati parerea mea, o spun din start: Ecce Homo Brancoveanu este un film slab, care esueaza in primul rand in plan vizual. Este un film dezamagitor, care are prea putine calitati in comparatie cu prea multele si prea evidentele defecte.

Inainte sa subliniez defectele, trebuie sa fac o clarificare, pentru cine nu stie: Ecce Homo este exclamatia atribuita lui Pilat din Pont, in momentul in care acesta din urma l-ar fi aratat multimii pe Iisus cu coroana de spini pe cap. Detalii gasiti pe Wikipedia.

Care este ideea titlului? Pai ideea este simpla: Constantin Bracoveanu a fost un martir, un om care si-a sacrificat viata pentru credinta sa. Un fel de Iisus Hristos al vremurilor sale. Deci inca din titlu vedem care este mesajul filmului, ce linie urmeaza din punct de vedere ideologic.

Caci, intr-adevar, primul mare defect al filmului fix acesta este: scenariul pare a fi fost scris de catre preoti, de catre Biserica Ortodoxa Romana. Chiar si acolo poate s-ar fi gasit destui oameni destupati la minte, care sa spuna ca domnitorul Brancoveanu avea si defecte, era totusi om. A-l portretiza ca pe un Iisus al acelor vremuri, a-i anula orice fel de defect, a-l portretiza exclusiv pozitiv, mi se pare gresit atat istoric, cat si cinematografic.

Nu intru in amanuntele istorice, puteti cauta in revistele istorice mai multe. E drept, si ziarele comerciale pot fi utile uneori. Cert este ca nu credinta crestina a fost cea decisiva, el fiind condamnat pentru motive mult mai lumesti.

Cinematografic, portretizarea in alb si negru a protagonistilor, un inger – Constantin Brancoveanu si un demon – Sultanul, mi se pare contraproductiva. Niste nuante, care sa arate si calitati pentru personajul negativ, dar si defecte pentru cel pozitiv, ar fi fost extrem de utile. Ar fi facut un mare bine productiei.

Noroc ca lui Marius Bodochi ii sta bine in rol de villain, i se potrivesc manusa astfel de roluri, asa ca avem un sultan extrem de carismatic in sens negativ. De-a dreptul diabolic, dar delicios in rautatea sa. Evident ca mi-am amintit de Capra cu trei iezi unde Bodochi a fost lupul cel rau, la fel de delicios de diabolic.

Un alt punct forte al filmului este Dorel Visan, cu o interpretare excelenta in rolul stolnicului Cantacuzino (alt rol negativ, de tradator). Exceptional actor, exceptionala interpretare.

Din pacate, punctele cu adevarat forte ale filmului se termina aici. De aici inainte urmeaza lucrurile negative si foarte negative, daca-mi este permisa aceasta exprimare.

Pana sa va vorbesc despre partea importanta ratata de film, cea vizuala, deja enuntata in primul paragraf, trebuie sa va vorbesc un pic despre cele 2 spectacole de teatru, pe acelasi subiect, pe care le-am vazut. Ambele se numesc Constantin, unul se joaca de ceva timp (din 2019, eu vazandu-l in 2020 in cadrul FEST-FDR) la Targu-Mures, in timp ce al doilea se joaca de la sfarsitul anului trecut la Teatrul Godot din Bucuresti. Primul dintre ele l-a adus pe domnitorul Brancoveanu in zilele noastre, cum ar fi aratat tara noastra daca in 2020 inca s-ar fi aflat sub influenta otomana. Al doilea, cel mai recent vazut, cel de la Godot, vine cu un discurs final excelent, unul care cu adevarat te cutremura, oricat de ateu te-ai considera. Am vazut spectatori care au iesit din sala de spectacol cu lacrimi in ochi.

Cu cine vine NOU, diferit, filmul Ecce Homo Brancoveanu? Pai cu nimic! Filmul avea posibilitatea SA ARATE multe lucruri: ne putea arata drumul pe care Brancoveanu impreuna cu familia sa il parcurge pana la Istanbul ori drumul UMILITOR pe care domnitorul a fost nevoit sa-l parcurga prin aceeasi capitala Otomana; ne putea arata cinic, barbar si violent executia lor; ne putea arata viata sa de pana atunci, intrigile, modul in care a condus el Tara Romaneasca (Valahia!) pana la acel moment. Evident, daca s-ar face vreodata vreun film despre INTREAGA sa domnie, acesta ar trebui sa fie SERIAL!

Ca o ultima comparatie cu spectacolele de teatru, de fapt cu cel de la Godot, acolo rolul domnitorului este interpretat de Gelu Nitu, actor care in filmul Ecce Homo Brancoveanu are un alt rol (Ianache Vacarescu). Gelu Nitu a fost mult mai VIU, mult mai PROFUND, mult mai PUTERNIC, in rolul lui Bracoveanu. Constantin Puscasu pare inert, pare apatic, pare resemnat. Pare depasit de rolul pe care trebuie sa-l interpreteze. E drept, are handicapul de a imparti scena (ma rog, platourile!) cu doi actori evident mai talentati si mai consacrati: Dorel Visan si Marius Bodochi. Evident, l-as putea include aici si pe Gelu Nitu.

Ecce Homo Brancoveanu mai patimeste si prin cateva fracturi logice evidente, momente in care regizorul a sacrificat realismul, logica fireasca, de dragul simbolismului. Evoc doar ultima (si cea mai evidenta!) dintre ele: la final intreaga familie este executata. Ma rog, nu conteaza cine cu exactitate, ideea e ca executia noi o vedem indirect, doar niste securi care cad si un sange care sare. Doar ca distanta dintre locul executiei si Sultan era mare, imensa. Peste 50 metri. Eh, imaginati-va ca dupa FIECARE executie aparea sange pe figura Sultanului. Macar de-ar fi fost pe paini, sa sugereze ca si-a murdarit mainile de sange. Dar nu, era PE FATZA. Cum a ajuns acolo numai domnul Dan Pita stie.

Un ultim defect, la fel de mare: costumele. De fapt, ideea este ca NIMIC din film nu a reusit sa ma transporte in acea perioada de timp, nu m-a facut sa ma simt la 1714. Macar de-ar fi facut precum spectacolul din Targu-Mures, sa-l transpuna asumat pe domnitor in prezent. Ar fi fost un artificiu regizoral care ar fi prins sau nu, poate ar fi dat-o-n bara, dar oricum ar fi avut mai mult sens, mai multa logica.

Per total, problema este ca acest Ecce Homo Brancoveanu nu vine cu ceva cu adevarat nou. De ce faci in 2024 un film despre Brancoveanu? Trebuie sa ARATI ceva! Cu doar 2 personaje negative excelent interpretate nu faci un film. Sau faci, dar nu unul bun.

Din pacate, Ecce Homo Brancoveanu este unul dintre cele mai slabe filme vazute in ultima vreme. De anul acesta este sigur. Este de asemenea mult sub cele 2 spectacole de teatru. 

Ecce Homo Brancoveanu a intrat in cinematografe de ieri, 16 februarie 2024, fiind distribuit in Romania de Solaris.

ps: Multa lume se intreba la finalul proiectiei cum ar fi aratat Ecce Homo Brancoveanu dac-ar fi fost regizat de Sergiu Nicolaescu. Nu pot spune cu certitudine CUM, dar pot baga mana-n foc ca ar fi aratat MAI BINE. Macar mai comercial. Sigur cu mai mult sens. Cu mult mai putina simbolistica, asta-i cert, dar mai legat. Mai film, ca sa zic asa.

. Niciun comentariu la Ecce Homo Brancoveanu. Categories: 2024, Filme romanesti. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.