Umbra lui Caravaggio – BIFF2023

Umbra lui Caravaggio a deschis Bucharest International Film Festival 2023. Filmul este un biopic despre controversatul pictor italian Michelangelo Merisi, cunoscut sub pseudonimul de Caravaggio.

Umbra lui Caravaggio poate fi analizat si din perspectiva gradului de adevar vs gradului de fictiune din film. Avand in vedere faptul ca unul dintre motto-urile sale este „I look for the truth”, asteptarile sunt destul de mari. Nu voi analiza filmul din aceasta perspectiva, ii las pe cei care cunosc mai bine pictura si istoria sa il analizeze din aceasta perspectiva.

Umbra lui Caravaggio poate fi analizat mult mai bine din perspectiva religioasa. Cea care l-a persecutat si intr-un final l-a ucis a fost Biserica Catolica. Nu este neaparat o condamnare a acestei biserici, in fond si-a cerut scuze, vorbim de Evul Mediu, cat este vorba despre perpetuarea unei mentalitati. Perpetuarea ideii ca arta poate fi periculoasa si ca ei, artistii, sunt periculosi pentru cum gandesc, pentru faptul ca gandesc, ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Umbra lui Caravaggio este un film controversat despre o personalitate controversata. Un film italienesc facut despre o personalitate mondiala de origine italiana. Din film, nu pictorul iese sifonat, ci Biserica Catolica. Care biserica, de fapt, nu este afectata, asa erau vremurile, ci afectati sunt cei care si acum gandesc asa. In acele vremuri, nu progresistii atei erau problema, ci Luther cu ale sale idei. In acele vremuri, daca nu mai erai de acord cu ideile Bisericii Catolice, unica ta sansa era sa aderi la alta biserica, nicidecum sa abandonezi ideea de credinta. Nu se concepea ca tu sa nu crezi in Dumnezeu. Nu Dumnezeu era negat, nici macar Hristos, ci modul in care te raportai la Ei.

Umbra lui Caravaggio are o durata potrivita: fix 120 de minute. Pentru unii poate parea o durata exagerata, insa avand in vedere complexitatea personalitatii pictorului, poate fi considerata o durata prea mica. Poate mai potrivit ar fi fost un serial. Macar o mini-serie. Care, ce-i drept, ar fi avut marele neajuns de a nu putea intra in cinematografe.

Umbra lui Caravaggio ofera publicului spectator un personaj fabulos, unul pe marginea caruia se poate discuta foarte mult. Putem discuta atat despre Caravaggio din film, asa cum este el portretizat, cat si despre Caravaggio din realitate, personajul istoric. Pentru a doua perspectiva exista un mare neajuns: sursele istorice ar putea sa nu fie foarte obiective. Din acest motiv, recomand raportarea strict la personajul Caravaggio din acest film. E drept, o fac si in calitate de cinefil (pardon, CINEMIL), dar si in calitate de mult prea putin iubitor de arta. Pictura nu este deloc punctul meu forte, fara ca asta sa insemne ca nu mi-ar placea. Nu cred ca exista persoana in aceasta lume care sa poata spune ca-i DISPLACE arta. Ar fi o absurditate.

Umbra lui Caravaggio a rulat, in cadrul BIFF 2023, in sala de cinema a Muzeului Taranului Roman. O sala proaspat refacuta, cu proiector nou. Chiar daca ar fi fost mai potrivita proiectarea lui la Muzeul de Arta, ideea in sine, de a-l proiecta intr-un muzeu, mi se pare una corecta. Inspirata. Locul unui pictor este intr-un muzeu.

Umbra lui Caravaggio este per total un film excelent, pe care iubitorii de arta il vor vedea cu interes. Pentru noi, ceilalti, filmul poate fi privit strict cinematografic, ca o poveste bine inchegata, plina de suspans, care ne transpune intr-o perioada tulbure a istoriei. Mie mi-a placut, il consider un film excelent cu care sa incepi un festival, este prin excelenta un film de festival, insa nu stiu cat de atractiv va fi pentru publicul de rand.

Umbra lui Caravaggio va rula si in circuitul normal al cinematografelor din 1 decembrie 2023, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Eu va sfatuiesc sa mergeti sa-l vedeti, insa nu cred ca va „rupe in doua” salile de cinema. Iar daca vreti sa cititi o recenzie „clasica” despre acest film, va recomand articolul de pe Cineuropa.

. Niciun comentariu la Umbra lui Caravaggio – BIFF2023. Categories: Bucharest International Film Festival 2023. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.