Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U

La doar 2 ani de la primul film, o Zi a Cartitei un pic mai adolescentina, dar ceva mai sangeroasa, Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U vine cu un upgrade tridimensional. Nu, filmul nu este 3D, ci upgrade-ul este facut din 3 perspective. Trei upgrade-uri intr-un singur film.

Primul upgrade: filmul devine un SF in toata regula. De aceasta data, bucla temporala este generata de masinaria inventata de un coleg asiatic de-al lui Tree. Initial, Ryan, asiaticul, este cel intrat in bula temporala, in ciclul din care nu mai poate iesi, ulterior, ca prin magie (ma rog, vedeti voi in film cum), in aceasta bucla (re)intra Tree. De fapt, reintra in bucla temporala initiala, cea din primul film.

Acum, acest film contine conceptul de multivers, o multitudine de universuri paralele. Conceptul este deopotriva fizic si filosofic, a aparut prima data intr-o povestire a lui Borges din 1941, ulterior el fiind preluat in mod stiintific in mecanica cuantica.

Practic, fara sa fac spoiler, reajunsese in bula temporala initiala din primul film, dar intr-un univers paralel. Practic, aceleasi personaje, sau APROAPE aceleasi personaje, dar care relationau diferit.

Al doilea upgrade este, cum deja v-ati prins, unul filosofic. Si desi primul film v-ar da altceva de inteles, temele propuse nu-s deloc superficiale.

Totodata, pe langa faptul ca aceasta a doua parte este mai SF si mai filosofica, mai are si o a treia calitate: este MULT mai amuzanta. Un upgrade pe partea de comedie #cumarveni

Unele dintre cele mai amuzante scene, o rafala de dume pe aceeasi tema, sunt cele cand personajul principal, frumoasa blonda Tree, se sinucide. Nu o face niciodata la fel, caci ce farmec ar avea o sinucidere identica?

Partea interesanta este data de o eventuala a treia parte, sequel anuntat prin scena de dupa credite (scena pe care, recunosc, am ratat-o, insa mi-a fost relatata de un amic mai putin grabit decat mine).

Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U este per total un film mult mai bun si mai complex decat primul. Are si defecte, nu putine, dar pe acelea le veti descoperi singuri. Va intra in cinematografe pe data de 15 februarie, fiind distribuit in Romania de RoImage.

ps: O problema interesanta, asupra careia as putea zabovi mai mult: pe cine ai alege sa traiasca intre prietenul/prietena ta (jumatatea ta, in fapt) si mama ta? Ce ai fi dispus sa faci si pe cine ai fi dispus sa sacrifici pentru ca mama ta sa traiasca in continuare? Dupa ce aceasta a murit, te-ai gandit vreo secunda la cine ai vrea sa renunti, dintre cei dragi, pentru a o reavea langa tine? Si, cel mai important, te-ai gandit cum ar fi sa treci din nou prin durerea pierderii mamei? S-o pierzi din nou, caci este cert, omeneste vorbind, ca parintii vor muri inaintea ta. Nu va zic cum este CU EXACTITATE pusa problema in Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U. Descoperiti singuri. Cert este ca SI din acest punct de vedere m-a pus pe ganduri.

. 1 comentariu la Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U. Categories: 2019. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Zi de nastere mortala 2 – Happy Death Day 2U

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.