Bacalaureat

Bacalaureat

Bacalaureat POSTER

Introducere Bacalaureat

 

Introducerea filmului Bacalaureat am facut-o in vlogul de astazi:

M-a filmat Malaezu, care Malaez a scris si el niste amintiri misto legate de bac.

Apropo de Malaezu, si eu si el am terminat acelasi liceu, Iulia Hasdeu. Liceul din film purta acelasi nume, desi nu se precizeaza cu exactitate in ce oras este. Unul de provincie, indiciile privind localizarea fiind contradictorii.

Filmul Bacalaureat

Puncte de interes Bacalaureat

Nu vreau sa fac rezumatul acestui film, risc sa dau spoilere si prefer sa nu fac asta. Din acest motiv voi puncta cateva lucruri pe care trebuie sa le urmariti:

  • O distributie interesanta, unde regasim atat actori cunoscuti (Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Vlad Ivanov ori Lia Bugnar), dar si actori necunoscuti publicului roman, precum Maria-Victoria Dragus.
  • Regia este semnata Cristian Mungiu, ultimul sau film fiind mult laudatul Dupa Dealuri.
  • A primit si o nominalizare la Cannes si probabil va fi selectat in mai multe festivaluri nationale si internationale.
  • Trebuie sa precizez: avem si ciorba. Vine spre final si o mananca singur Adrian Titieni. Dar va anunt cu bucurie ca ESTE si ciorba! Nu ni se spune ce fel de ciorba este si nici daca este sau nu buna. Stiu doar ca personajul Romeo o mananca seara. De ce ai manca ciorba seara nu stiu, dar asa a vrut scenaristul. Poate era disperat ca uitase sa bage ciorba si neavand unde s-o mai strecoare, a bagat-o acolo.

Acum, pentru ca nu am facut rezumatul, trebuie sa va spun ce probleme ridica acest film:

  • Problema corectitudinii. Mi-am amintit o definitie extrem de misto a ideii de incoruptibil: nimeni nu este incoruptibil, fiecare om are un pret. Unii, insa, sunt prea scumpi si nu renteaza. Iar dupa acest film as completa: unii pot refuza toti banii din lume, insa uneori singura solutie este incorectitudinea.
  • Problema familiei. Copilul inainte de toate, dar pana la ce punct?
  • Problema credibilitatii. Iti inveti copilul sa fie corect, insa intr-un moment decisiv ii demonstrezi ca singura solutie este incorectitudinea. Iti demolezi intreaga educatie de pana atunci?
  • Problema familiei dezorganizate. Cat anume se vede si se simte faptul ca un adolescent are o familie dezorganizata? Cat de mult resimte un copil/adolescent problemele familiale ale parintilor?
  • Problema examenului de bacalaureat. Examenul este o poza de moment. Ce se intampla in situatia in care fix inainte de bacalaureat se intampla un accident? Cat de normal este ca intreaga cariera a unui tanar sa depinda de acest examen?

Las la final coloana sonora si va dezvalui cu ce melodii se incheie filmul Bacalaureat:

  • Celebra melodie a Stelei Enache, Ani de liceu. La asta cu siguranta va asteptati, dar nu e singura.

In afara de aceasta melodie, s-a auzit si o melodie noua, pe care putini o recunosc. Daca ati auzit melodia si nu stiti de unde s-o luati, fiti atenti mai jos:

Dupa ce treceti peste prejudecata ca este o manea, zic s-o ascultati si sa va bucurati de ea. E chiar o melodie frumoasa, oricum ati lua-o. Si nu, nu se pronunta nici macar o data cuvantul DUSMAN (daca de asta va era teama).

Eu as fi vrut sa aud si melodia TNT, din 2002. Poate la urmatorul film cu liceeni o voi auzi si pe ea:

Puncte tari Bacalaureat

  • Interpretarea tinerei Maria-Victoria Dragus este absolut exceptionala. Cea mai buna interpretare din intreg filmul. Este urmata de interpretarea Liei Bugnar, in rolul mamei.
  • Scenariul si regia sunt la inaltime. Asteptarile erau mari, fiind vorba de Cristian Mungiu.
  • Problemele sunt bine spuse, iar raspunsurile mi se par extrem de interesante. Sunt cateva lucruri lasate in suspans, dar deloc deranjant. Iar unele adevaruri dureroase sunt spuse intr-un mod foarte misto: – Hai, dom’le, ca toata lumea copiaza la bac. – Uite ca eu n-am copiat. – Si? Unde ai ajuns?
  • Desi are peste 2 ore, momentele moarte lipsesc cu desavarsire. Suspans este din plin, iar finalul nu poate fi prevazut.

Bacalaureat

Puncte slabe Bacalaureat

  • Adrian Titieni este, din punctul meu de vedere, un fenomen. Ar trebui studiat ca atare. Are extrem de multe roluri in ultimii ani, iar acest lucru nu este deloc in favoarea sa. Cu cat are roluri mai diferite, cu atat ne dam seama ca Adrian Titieni pare a juca, de multe ori, acelasi rol. Am mai scris despre asta, probabil ii voi dedica un articol distinct. Daca in Ilegitim rolul l-a prins, de aceasta data rolul este prea complex pentru el. In termeni cinematografici, criticii il numesc rol de compozitie. Mie-mi pare ca regizorul, atunci cand decide daca sa-l puna pe Adrian Titieni in filmul sau, se intreaba Am nevoie de rolul Adrian Titieni in filmul meu?  E acelasi rol, care uneori se potriveste, alteori nu. Nu joaca rau, insa se vede de la o posta ca un actor mai bun facea un rol mult superior. Oriunde ar juca, ai impresia ca ai mai vazut acel rol de N ori. Iar faptul ca apare in 2-3-4 filme pe an devine usor enervant. Adrian Titieni atata poate, poate o fi bun ca profesor, nu am de unde sa stiu asta, dar ca actor are limitele sale. Pe care unii regizori le forteaza in detrimentul spectatorilor. Oare nu mai sunt actori in Romania, de varsta lui, care sa poata juca acele roluri?
  • Ceva probleme cu sunetul. Nu ma refer la coloana sonora, una bine aleasa, ci la sunetul in sine. Eu am vazut filmul la Elvira Popescu, nu stiu cum se aude intr-un mall, dar au fost ceva lucruri care au deranjat. Intai si intai, momente, destule, in care nu se intelegea ce vorbesc actorii, in care zgomotul de fundal era peste ce spun actorii. Subtitrarea in franceza ajuta, desi as fi preferat una in engleza. E drept, mi se pare aiurea (nu am gasit alt cuvant!) ca un film romanesc sa necesite subitrare, dar adevarul e ca-n multe cazuri ea se dovedeste a fi salvatoare.

Opinii Bacalaureat

Bacalaureat este un film foarte bun, care putea fi excelent daca rolul tatalui ar fi fost dat unui actor mai versatil. Nu e un film perfect, dar are mare avantaj de a pune probleme universal valabile, facandu-l interesant nu doar pentru romani, ci si pentru straini (atat europeni, cat si americani). Sa vedem ce succes va avea la publicul roman, dar sa vedem si ce premii va castiga. Momentan e nominalizat la Cannes, de unde s-ar putea intoarce cu un trofeu important

Bacalaureat intra in cinematografe din 20 mai, urmand a fi distribuit in Romania de VoodooFilm. Filmul are si site (unul misto ales: Bacalaureat2016.com, prevad trafic intens in iunie), si pagina de facebook. Salutari CINEMILE tuturor si bafta la bacalaureat cititorilor care au astfel de griji in aceasta perioada! 🙂

. 7 comentarii la Bacalaureat. Categories: 2016, Filme romanesti. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

7 thoughts on “Bacalaureat

    1. Cumva fiecare din noi are dreptate. Eu zic ca intereseaza, se discuta despre BAC foarte mult in perioada aia. Cifrele FILMULUI iti vor da, insa, dreptate tie. Cumva, adevarul e la mijloc.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.