BOSS
Lungmetrajul Caini si serialul Umbre sunt printre cele mai bune filme romanesti ale ultimilor ani. Nu sunt ultra comerciale precum Teambuilding ori Haita de actiune, insa nu sunt nici anticomerciale, de arta, parca ostentativ adresate doar criticilor, nu si publicului. BOSS, desi cu titlu comercial, se vrea a fi tot un fel de Caini amestecat cu Umbre.
Povestea din BOSS este complexa, totul plecand de la un jaf la care participa 4 persoane care abia se cunosc. Bogdan, personajul principal, este sofer de ambulanta. Din acel jaf el nu cunoaste decat o persoana, cea care l-a adus acolo. Ceva nu merge bine, caci ancheta politiei pare a fi manipulata. Desi au fost 4 participanti, politia are 3 suspecti. Drept urmare, incearca sa afle identitatea celorlalti participanti. Devine detectivul propriului jaf. Pe masura ce afla mai multe, problemele lui se inmultesc.
Evident ca va voi lasa pe voi sa descoperiti singuri finalul, tot timpul am urat spoilerele, asa ca in continuare va voi spune alte 7 lucruri importante, relevante, la care sa fiti atenti:
- Incep cu sfarsitul si spun ca finalul este unul extrem de … dubios. Usor in ceata. Primul instinct ar fi sa spun ca mi-as fi dorit un alt final. Ca nu e genul meu de final. Dar apoi mi-am dat seama ca finalul acesta este cumva reprezentativ. Este exact ce ar fi trebuit sa fie. Este exact finalul care se potriveste perfect in peisaj.
- Mi-a placut mult Laurentiu Banescu (in rolul principal). Un actor excelent. S-a descurcat remarcabil. Este FILMUL LUI. Felicitarile se indreapta atat catre el pentru interpretare, cat si catre cei care l-au ales pentru acel rol.
- Mi-a placut mult tot ceea ce inseamna „partea sonora”. Am vazut ca regizorul Bogdan Mirica estima ca din 126 de minute, cam 80 sunt cu muzica. Nu va spun mai multe, oricum imi e imposibil sa explic, asa ca trebui sa vedeti si sa simtiti cele 126 de minute. Eu spun doar ca SUNETUL intregeste atmosfera, intervine exact atunci cand trebuie si reuseste sa iti induca exact stare in care trebuie sa te afli in acel moment.
- Singurul lucru care mi-a displacut usor: durata usor prea mare. Sa ne intelegem: nu am ceva cu filmele lungi, 126 de minute nu este oricum o durata prea mare, la modul absolut. Problema mea este legata de dinamismul filmului: avem de-a face cu un thriller (prea) lent. Mi-as fi dorit sa fie mai scurt, mai intens, mai dinamic. Ca sa va dau un exemplu: excelentul Caini are doar 104 minute! La finalul filmului simt ca a durat EXACT cat trebuia, nici macar 1 minut mai putin ori mai mult. Aici, la BOSS, senzatia este ca a durat cu ceva minute prea mult. Imi vine sa scad 104 din 126 si sa spun ca este cu 22 de minute prea lung. Oare cat de tare gresesc?
- Atentie la Teodor Corban: nu doar pentru rolul pe care-l are in film, ci si pentru faptul ca este SINGURUL actor care a jucat si in Umbre, si in Caini. Este elementul de legatura, ca sa zic asa. Din pacate, actorul s-a stins din viata in luna a ianuarie a anului trecut. Din interviurile date de regizor inteleg ca BOSS a fost filmat la finele anului 2021. Deci indragitul actor a murit la putin timp dupa terminarea filmarilor. Filmul va fi cunoscut, deci, si prin faptul ca este ULTIMUL film cu Teodor Corban. Exact cum Experimentul Pitesti este ULTIMUL film in care-l putem vedea pe marele Ion Caramitru.
- Mintea mea face diverse asocieri, asa ca nu pot sa nu evidentiez faptul ca numele personajului principal coincide cu numele scenaristului-regizor. Cititi acest interviu din Dilema Veche si (poate?) veti afla raspunsul. Ganditi-va ca eu as scrie o carte ori un scenariu de film in care protagonistul ar fi un Emil. Ceva si mai amuzant se petrece in timpul filmului, cand la un moment dat se vorbeste despre … originea numelui Bogdan. Nu zic mai multe, v-am dat destule hinturi.
- Nu pot sa inchei fara sa va spun (reamintesc) un lucru important: filmul se bazeaza pe un jaf real. Cititi interviul din Gandul si mai ales aceasta stire despre jaful in cauza.
- Nu pot sa inchei fara sa spun cateva cuvinte despre titlu. Pe de-o parte, este un titlu UNIVERSAL, global, greu gasibil pe Google. Daca veti cauta BOSS veti gasi o gramada de lucruri, de la haine marca Hugo Boss pana la fast-food-uri (in Romania este pe piata Boss Mini Burgers). Apropo, ca o paranteza: (Hugo) BOSS este un brand pe care cocalarii il cauta cu obstinatie, cocalari insemnand, printre altele, si cetateni de etnie roma, insa aceasta firma a fost salvata de faliment acum aproape 100 de ani de … Adolf Hitler (uniformele naziste erau marca Hugo Boss). Revenind. Desi cautand BOSS pe Google cu greu vei ajunge la filmul in cauza, efectul psihologic este unul interesant: stii ca a aparut filmul in cauza, asa ca daca intri in mall-uri vei da de o gramada de BOSS. Ca sa nu mai vorbesc despre cuvantul BOSS, pe care-l veti auzi foarte des prin metrou ori STB. Ori chiar prin mall. Daca deja stiti de acest film, fiecare BOSS care va iese in cale o sa va para reclama mascata la film. Situatia aceasta mi-a adus aminte de filmul SELFIE, unde chiar aveam impresia ca fiecare #SELFIE de pe Facebook era o reclama la film. Avantajele si dezavantajele alegerii unui astfel de nume. Zic.
Per total, BOSS este cu certitudine unul dintre cele mai bune thrillere romanesti. Este clar in top 5, chiar daca sunt altele clar mai bune. Inclusiv filmul Caini, aici dubiile fiind legate nu de calitate (Caini este UN PIC mai bun decat BOSS), ci de apartenenta sau nu la genul thriller (unii l-au vazut drept … western sau eastern, caci westernurile care se petrec in Est ar trebui, zica-se, sa aiba denumire separata).
BOSS intra in cinematografele patriei din 21 aprilie, fiind distribuit in Romania de Bad Unicorn.
ps: Bogdan Mirica, regizorul-scenarist al filmului BOSS, a scris si o carte: Bestseller. Din pacate, cartea este indisponibila aproape peste tot. Or fi mancat-o … Cainii, o fi luat BOSS tot tirajul ori, cine stie, s-a pierdut printre … UMBRE. Cert este ca nu am mai gasit-o nicaieri. Ori poate, cine stie, s-o fi pierdut prin … Las Fierbinti. 🙂
Be the first to leave a reply