Capra cu trei iezi POSTER ROMANIA

Despre Capra cu trei iezi, noua productie romaneasca pregatita sa intre in cinematografe, am multe de spus, de scris. Am de spus atat experiente personale, total subiective, inclusiv prostioare facute de mine, cat si lucruri legate de copilaria mea. Evident, discutia se poate face si un pic mai obiectiv, despre aspectele cinematografice ale peliculei. Sa o luam temeinic.

Capra cu trei iezi este cea mai dubioasa poveste pe care o invata copiii romani

Nu am inteles niciodata de ce ar fi Capra cu trei iezi o poveste pentru copii si, mai ales, de ce ar fi ea educativa. In afara de ideea de a nu deschide usa unui strain, nu vad ce altceva ar mai putea invata un copil.

Ma rog, nici chestia aceea nu e chiar utila, unii copii raman traumatizati de cine le-ar putea bate la usa, asa ca mult timp evita sa deschida usa strainilor. Cunosc persoane care nu raspund din principiu la usa, pe ei trebuie sa-i suni inainte, sa-i anunti ca vii si te iau de la usa. Serios, chiar exista astfel de oameni.

Ma rog, nu doar Capra cu trei iezi i-a facut atat de paranoici, dar tind sa cred ca a contribuit si ea. O fi accentuat ceva pre-existent, nu zic nu.

Intrebarile raman: de ce Capra cu trei iezi este o poveste pentru copii? Si de ce este considerata din folclor? Oare cat de dubios si de sangeros este acest folclor romanesc, balcanic, est-european?

Legat de intrebarea privitoare la utilitatea filmului, raspunsul este cert: dupa ce vezi ecranizarea Capra cu trei iezi iti dai seama cat de util este filmul. Este o oglinda: uite, atat de sangeroasa este povestea! Cand esti mic poate nu constientizezi asta, insa privind-o cu ochi de adult iti poti da seama de asta.

Capra cu trei iezi – l-am ratat la TIFF 2022, dar l-am vazut la Dracula Film Festival 2022

La cel mai recent TIFF am ratat Capra cu trei iezi dintr-un motiv cumva pueril: am intarziat la proiectie. As putea da vina o amica ardeleanca, una pentru care timpul este relativ de la Einstein incoace, dar nu am de ce. Am intarziat, era si 15 si nu am mai fost lasat sa intru.

Insa partea buna acum urmeaza: am vazut Capra cu trei iezi la Dracula Film Festival si am impresia ca filmul este conceput pentru acest festival. Aici s-a potrivit PERFECT in peisaj. Ma rog, l-am vazut dupa proiectia altui film romanesc, Katharina, iar concluziile sunt chiar dubioase: dupa un horror simpatic cu o fantoma prietenoasa am vazut o poveste pentru copii extrem de inficosatoare. Incurcate-s caile horror-ului romanesc (si nu numai), ca sa zic asa.

Maia Morgenstern si Marius Bodochi ofera tuturor adevarate LECTII de actorie!

Legat de transpunerea ei pe marile ecrane, incep cu punctul forte al filmului si anume cele 2 interpretari. Desi de obicei copiii acapareaza prim-planul, interpretarile lor ies in evidenta, de aceasta data ei sunt complet in plan secund. Toti cei 3 „iezi” m-au lasat rece: nu sunt nici enervanti, nici simpatici, nu ies cu nimic in evidenta. Este pur si simplu un razboi intre „capra” si „lup”, razboi unde cei 3 micuti sunt „pagube colaterale”.

Acum, pe scurt, despre cele 2 interpretari:

  • Maia Morgenstern dovedeste din nou ca interpreteaza PERFECT rolul de mama. V-am zis asta si dupa Mihai Viteazu, v-o spun si acum, am spus-o si in cazul mai multor spectacole de teatru. Daca ai un rol de mama si vrei ca acel rol sa iasa in evidenta, convinge-o pe Doamna Maia sa joace in film. Partea si mai interesanta este, insa, alta: Doamna Maia joaca mai putin teatral ca oricand. Nu stiu cum a reusit regizorul debutant Victor Canache, careia Maia Morgenstern i-a fost profesoara, s-o convinga sa joace mai putin teatral, insa rezultatul final este surprinzator, in sens pozitiv, evident. Unul dintre cele mai bune roluri CINEMATOGRAFICE pe care le-a jucat Maia Morgenstern.
  • Marius Bodochi este EXCELENT in rolul sau negativ. Este manipulator, diabolic, galant, fals, avand totodata o chimie EXCELENTA cu Maia Morgenstern. E clar ca se cunosc, e clar ca au mai jucat impreuna. El joaca mai teatral decat ea, insa cumva si rolul ii permite acest lucru.

In cazul celor 2 este vorba nu doar de indicatiile scenice primite, ci si de ALEGEREA celor 2 actori, o alegere PERFECTA.

De ce Capra cu trei iezi este o ecranizare atat de CUMINTE?

Aici iese la iveala pretentiosul din mine. Cu riscul de a face un pic de spoiler, spun doar atat: filmul Capra cu trei iezi urmeaza aproape la virgula buchia cartii. Nu se abate nici macar cu 1%. Evident, trebuia inflorit ceva, un pic, ca sa umpli timpul, sa iasa de-un lungmetraj, insa in rest este FIX ca-n carte.

Personal, mi-as fi dorit inclusiv mai multe personaje. Scena finala, cu praznicul la care este invitat Lupul cel rau, este cumva ciudata: un MARE praznic la care Lupul este UNICUL invitat. Cam cat de prost este acel Lup incat sa accepte invitatia? Acum serios.

Macar acolo, la final, daca ar fi fost o scena cu o masa mare, de 20 de persoane, figuranti, ar fi fost ALTCEVA.

Evident, atmosfera de horror e accentuata si de SINGURATATEA personajelor, de faptul ca par a fi SINGURII locuitori din zona. Aceasta o fi fost intentia sau e pur si simplu vorba de buget?

Strict la acest punct, pot spune ca este o ecranizare corecta, care pare a fi fost realizata cumva cu frica. Nu e nimic gresit, insa nici ceva inovativ. O avea legatura, evident, si cu faptul ca regizorul este debutant. Pentru un debut este excelent. Poate, pe viitor, va avea si nitel mai mult curaj. Zic. Sau, cine stie, poate ideea de a arata un film bazat STRICT pe litera povestii lui Creanga este ceva mai infricosator decat orice inventie cinematografica. Oare aceasta-i perspectiva corecta?

Per total, Capra cu trei iezi este un film excelent. Putea fi mult mai buna cu ceva inovatie, creativitate, dar recunosc ca efectul putea fi contrar. Cred, de fapt, ca trebuie sa ne multumim cu ce avem, caci Capra cu trei iezi completeaza lista cu filme bune, fie comerciale, fie de festival, aparute anul acesta. Nu sunt sigur, dar mi se pare ca 2022 este printre cei mai buni ani ai cinematografiei romanesti (e drept, vine dupa pandemie, multe filme sunt, de fapt, amanate, dar sa lasam cauzele si sa ne „bucuram” de efecte).

Capra cu trei iezi a fost produs de Casa de Filme Noua, urmand a intra in circuitul NORMAL al cinematografelor din 28 octombrie, fiind distribuit pe teritoriul Romaniei de Transilvania Film.

ps: Capra cu trei iezi a fost initial un scurtmetraj. Apoi aproximativ aceeasi echipa (au fost alti copii) au facut si un lungmetraj. Este unul dintre PUTINELE scurtmetraje transformate cu succes in lungmetraj, caci la majoritatea celorlalte se simte faptul ca au fost lungite inutil. Trailerul filmului scurt este mai jos.

 

Etichete: , , ,