Colectiv – ne priveste pe toti
Colectiv – ne priveste pe toti este un documentar inedit, difuzat si premiat in cateva mari festivaluri de film din lume (TIFF-ul canadian si Festivalul de la Venetia). Partea inedita a acestui documentar este modul in care a fost filmat: timp de mai bine de 1 an (14 luni) au fost filmati mai multi protagonisti, echipa de investigatii a GSP (Catalin Tolontan, Mirela Neag, Razvan Lutac), a fost filmat si ministrul sanatatii Vlad Voiculescu (el nu a venit la minister imediat dupa venirea guvernului Ciolos, ci dupa vreo 6 luni), Camelia Roiu (medic la Spitalul de Arsi), Narcis Hogea (tatal lui Alex Hogea, una dintre victime) si Mariana (Tedy) Oprea, unul dintre supravietuitori.
Colectiv – ne priveste pe toti este un film produs de HBO, daca are pentru cineva vreo relevanta brandul (pentru unii are, este o garantie a calitatii), fiind distribuit in mai multe cinematografe din tara de Bad Unicorn, urmand ca apoi sa fie disponibil pe HBO GO. Nu v-as putea spune cate saptamani va rula in cinematografe si din ce data va fi disponibil pe HBO GO. Programul proiectiilor din cinematografe il gasiti pe BadUnicorn.ro/Colectiv.
Colectiv – ne priveste pe toti este foarte interesant, socant pe alocuri, pentru straini, mai ales pentru cei care nu stiau nimic despre scandalurile din sanatate ulterioare tragediei din Colectiv. Este un film extrem de bine realizat, caruia nu-i poti reprosa foarte multe pe partea cinematografica. Isi merita pe deplin toate distinctiile cinematografice. Exista, insa, un dar, despre care voi vorbi in randurile urmatoare.
Colectiv – ne priveste pe toti este un film din care nu afli mare lucru daca esti om informat. Am citit toate anchetele echipei Tolontan, stiu exact ce s-a scris, stiu problemele din spitalele romanesti (pe care le evit cat pot). Da, este bine, este UTIL ca toate aceste informatii au fost grupate intr-un film. Putem vedea filmul peste ani pentru a ne reaminti, pentru a nu uita. Din acest punct de vedere, este util. In plus, pentru ca vorbeam in paragraful anterior despre partea cinematografica, este construit in asa maniera incat chiar daca stiam 90% dintre informatiile din documentar, tot l-am trait cu sufletul la gura. Da, e bine construit, nimic de zis. Doar ca …
Colectiv – ne priveste pe toti este un manifest general in favoarea presei. Unii vorbesc despre PR exagerat pentru Tolontan (priviti cate articole a scris el pe blogul sau, chiar daca ele sunt bine scrise, nimic de zis), care pare a fi personajul principal al povestii. Intrebarea corecta care se pune este daca are sau nu Tolontan nevoie de PR. Unii zic ca nu, ca este oricum mare. Altii spun ca da, mai ales dupa balba cu nivelul de radioactivitate din Piata Victoriei, balba recunoscuta chiar de autor. Daca va intrebati de ce nu apar mamutii radioactivi in filmul Colectiv, raspunsul este simplu: faza se petrece dupa ce se incheiasera filmarile. Filmul se incheie cu alegerile parlamentare din 2016.
Colectiv – ne priveste pe toti este un manifest general pentru a avea incredere in presa, Tolontan si echipa sa fiind doar dati ca exemplu. La conferinta de dupa (eu am vazut filmul in proiectia speciala din Cinemax Veranda, cinema pe care-l vizitez din ce in ce mai des in ultima vreme; programul complet al proiectiilor din acest cinema il gasiti pe cine-max.ro), Catalin Tolontan a spus o chestie interesanta: plecati de la buna credinta a jurnalistilor. El ne indemna sa avem incredere in jurnalisti, nu neaparat in ce relateaza ei. Ca sa traduc in cuvinte pe intelesul tuturor: ziaristul are intotdeauna intentii bune, daca informatia transmisa este gresita nu e din vina lui, el a fost de buna credinta. In mod ideal asa ar trebui sa fie, dar este oare asa in toate cazurile?
Colectiv – ne priveste pe toti nu ne spune cum au venit acele informatii. Sunt persoane care-l suspecteaza pe Tolontan de apropiere cu serviciile. In film sunt mai multe scene in care sunt pomenite serviciile, eu va spun doar 2 dintre ele: o data atunci cand se pune intrebarea in ce masura SRI a stiut si a trimis rapoarte legate de diluarea dezinfectantilor; alta data, atunci cand echipa de investigatii primise amenintari, care amenintari au fost puse pe seama eventualelor relatii cu serviciile secrete. Vedeti exact in film despre ce-i vorba si descoperiti singuri alte mentionari ale serviciilor.
Colectiv – ne priveste pe toti are, insa, o problema importanta: este vazuta de unii drept un vehicul politic si de imagine pentru Vlad Voiculescu. La aceeasi conferinta de dupa proiectie (in fapt, un Q&A cu spectatorii, asa cum echipa filmului a tot facut, in Bucuresti si-n tara), regizorul Alexander Nanau a spus ca in momentul in care s-a apucat de film nu stia ca Vlad Voiculescu va fi un (posibil) candidat la Primarie, ca va ramane in politica. Ceea ce e cat se poate de adevarat: oficial nu stia nimeni despre intentiile acestuia. Doar ca …
Colectiv – ne priveste pe toti contine o doza insemnata de propaganda politica anti-PSD. Propaganda politica poate fi deopotriva pozitiva sau negativa. Daca acest film nu ar fi continut partea finala, cea in care vedem reactiile lui Vlad Voiculescu si ale altora privitoare la rezultatul alegerilor parlamentare din 2016, am fi putut spune ca este NEUTRU din punct de vedere politic. Doar ca nu e asa. Nu inseamna ca indemn la neutralitate politica, autorii de film si de teatru trebuie sa-si asume optiunile politice, este perfect normal sa se intample asta. Mi s-a parut, insa, ciudata reactia ulterioara. O asumare a pozitionarii, nu Pro Vlad Voiculescu, ci anti-PSD, ar fi fost ceva corect. Ceva conform cu filmul.
Colectiv – ne priveste pe toti a fost posibil si datorita lui Vlad Voiculescu. El s-a lasat filmat in sedintele pe care le avea cu consilierii sai. Este asumat acest lucru. E drept, unii se vor intreba, pe buna dreptate, daca simpla permitere a filmarii acelor sedinte nu ar fi trebuit sa fie o dovada ca omul isi face PR si ca vrea sa ramana in politica. Eu, insa, consider ca asta NU era problema filmului: producatorii si regizorul AU PROFITAT de acest lucru si si-au facut treaba. Bila alba pentru modul in care a fost realizat filmul.
Colectiv – ne priveste pe toti are si cateva scene care-l pun intr-o lumina proasta pe Vlad Voiculescu. Mie, de exemplu, nu mi-a placut nici macar prima conferinta de presa, cea in care s-a prezentat ca Ministru al Sanatatii. El a inceput cu Sunt Vlad si sunt noul ministru al sanatatii. Ziaristii de pe sanatate stiu acest lucru, el asa se prezinta in fata tuturor. Eu, unul, va spun sincer: nu vreau un Vlad, un Cristian, un/o Gabi sau un Emil in fruntea capitalei. Eu vreau un DOMN acolo, unul care sa aiba o relatie civilizata, profesionala, cu presa. Restul scenelor care il pun intr-o lumina proasta pe Vlad Voiculescu le gasiti singuri. Cert este ca sansele lui oricum au scazut dramatic dupa anuntul PNL privitor la sustinerea data lui Nicusor Dan. Norocul producatorilor, as zice eu.
Colectiv – ne priveste pe toti este un film pe care trebuie sa-l vedeti, chiar daca nu aduce informatii noi celor deja informati. Este bine realizat, nimic de obiectat in acest sens. Unii ii reproseaza o lipsa de obiectivitate, prezentarea faptelor pare in multe momente unidirectionala. Doar ca, din punctul meu de vedere, un documentar nu este musai obiectiv. Este opinia personala a cineastului in cauza. Este un film manifest, un film (si) politic, fara ca acest lucru sa fie unul rusinos. Premiile internationale obtinute confirma faptul ca este un film BINE realizat. Nu inseamna, insa, ca trebuie sa preluam pe nemestecate informatiile din film. Plec, insa, de la premisa ca oamenii care vor merge sa-l vada au inteligenta necesara sa filtreze informatiile din film (cititi ACEST articol de pe Vice ca sa intelegeti la ce ma refer).
Colectiv – ne priveste pe toti intra oficial in cinematografe din 28 februarie, pana acum el avand diverse proiectii speciale/avanpremiere. Legat de acestea, chiar mi-a placut modul in care acest film a fost promovat: deloc agresiv, insa echipa a fost prezenta in multe locuri, luand pulsul publicului in multe orase din tara. Nu stiu ce spectatori va avea saptamana urmatoare, stiu, insa, ca filmul poate fi dat ca exemplu in ceea ce priveste modul in care a fost promovat.
ps1: Documentare efective despre Colectiv au tot fost facute. Mai sus este un exemplu.
ps2: Colectiv – ne priveste pe toti este tipul de film sensibil, despre care majoritatea ziaristilor, criticilor si bloggerilor de film evita sa scrie la modul serios. In afara de sentimentele pe care le-au trait, nu am vazut nicio critica efectiva la adresa filmului. Le e frica, din pacate. As vrea sa citesc o critica efectiva, fie pozitiva, fie negativa. Daca gasiti asemenea articole, va rog sa mi le semnalati (aici, in comentarii, sau in privat)!
5 thoughts on “Colectiv – ne priveste pe toti”