Glass – cat de mult poate strica FINALUL un film BUN?

Despre Glass imi este foarte greu sa scriu. Vorbim despre o serie, (momentan?) o trilogie, atipica. Atunci cand am vazut Unbreakable (Indestructibilul) cu Bruce Willis, nu ma gandeam ca va fi un prim film al unei serii. Nimeni nu a crezut asta. Multi nu au crezut asta nici dupa Split, pentru ca in cazul Split, SINGURA legatura cu precedentul este scena de dupa credite. Scena pe care, apropo, foarte putini au vazut-o. Inca si mai putini au aflat de ea ulterior, citind cronicile ori ceea ce s-a scris despre film pe site-urile de specialitate.

Totodata, trebuie tinut cont de anii scursi intre filme: Indestructibilul a aparut in 2000, Split in 2016, iar Glass abia in 2019, deci la 19 ani distanta de primul film.

 

Drept urmare, Glass, filmul care urma sa explice tot, filmul care INCHEIA (inca pun cu semnul intrebarii, desi multi sunt convinsi de asta) intreaga serie, este un film pe care nu multi il asteptau. Acum, in epoca internetului, cinefilii s-au informat, eventual au si vazut filmele precedente. Insa nu asa functioneaza lucrurile: nu devii fan al unei serii care incepe in 2000 doar pentru ca in 2019 apare partea a treia.+

 

Si, pentru ca tot va vorbeam la inceput despre finalul filmului, trebuie sa spun ca m-a dezamagit profund. A vrut sa fie epic, glorios, magnific, si de fapt a fost … ciudat. Este exact ca un student care vrea sa-si dea pe spate profesorul cu un proiect magnific, super-original, si care reuseste doar sa se faca de ras. Pleaca de la ceva original, neajungand, insa, nicaieri. Sau ca un site din acela de stiri clickbait, care anunta apocalipsa cand, de fapt, urmeaza doar o ninsoare.

Sa nu mai spun despre primele 2 filme ale seriei: primul este un film tipic pentru Bruce Willis, un film, totusi, de duzina, in timp ce al doilea, Split, este un film genial. Unul care, din punctul meu de vedere, trebuia lasat asa, nealterat de vreo continuare. Cele 2, insa, pot fi vazute IN ORICE ordine, fiind un fel de ORIGIN STORIES pentru cele 2 personaje care se infrunta in filmul trei.

Bineinteles ca o mare problema este si distanta enorma de timp dintre ele. De ce dracu ai asteptat 19 ani sa scoti partea a treia? Sau, mai precis, daca a durat 16 ani sa scoti partea a doua, de ce n-ai renuntat la ideea de trilogie? Partea a doua, preferata mea, putea ramane un film de sine statator. Unul excelent, cu un personaj exceptional, cum rar intalnesti in cinematografie.

Sa recapitulam: nu mi-a placut ideea generala a trilogiei, nu mi-a placut cum se incheie Glass, dar pana atunci filmul este bun. Personajul din Split, interpretat de James McAvoy, aici parca la 50% din capacitate (un om cu 24 de personalitati, care reuseste sa-si schimbe personalitatea IN FATA TA, pur si simplu in timpul unui discurs), este extrem de bine interpretat, in timp ce Samuel L. Jackson si Bruce Willis par a-si juca propriile roluri: naturali, nu se forteaza deloc, par a juca exclusiv din talent.

Intrebarea corecta este, insa, alta: cat de mult ar trebui finalul sa-mi afecteze opinia despre intregul film? Caci, rezumand altfel, Glass este un film bun care are un final prost. Sau hai sa-i zicem dezamagitor. Eu, unul, consider ca un film foarte bun devine bun din cauza finalului, insa un film MEDIOCRU poate deveni FOARTE BUN daca are un final genial. E mult de discutat pe acest subiect, o voi face probabil cu alta ocazie.

Glass este de ieri, 18 ianuarie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Cineforum!

ps: In stilul consacrat de Tarantino, regizorul M. Night Shyamalan apare la un moment dat in Glass. Va las pe voi sa descoperiti cand.

ps2: Mie finalul din Glass nu mi s-a parut nicidecum a fi un final al unei serii, ci dimpotriva. Eu vad aceasta serie continuata, chiar daca regizorul se pare ca sustine contrariu. Avand in vedere ca au trecut 16 ani intre filmul 1 si filmul 2, eu zic ca nu ar trebui sa excludem din start posibilitatea. Sunt, de fapt, 3 posibilitati de continuare, neputand sa vi le spun fara sa fac spoiler. Asa ca va puteti gandi singuri la ele, dupa ce-l vedeti.

. 1 comentariu la Glass – cat de mult poate strica FINALUL un film BUN?. Categories: 2019. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Glass – cat de mult poate strica FINALUL un film BUN?

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.