Jucaria Ucigasa – Child’s Play

Pana sa va vorbesc despre noul Child’s Play, tradus la noi (veti vedea exact de ce Jucaria Ucigasa), va sfatuiesc sa ascultati PE REPEAT melodia de mai jos. Va sfatuiesc sa ascultati melodia pe parcursul lecturii intregului articol.

Jucaria Ucigasa – Child’s Play este considerat, in mod fortat zic eu, un reboot, un remake al filmului omonim din 1988. De fapt, filmul are acelasi nume doar in engleza, romanii traducand atunci Jucaria, acum, dupa 31 de ani, preferand sa adauge un cuvant la traducere, titlul filmului devenind Jucaria Ucigasa.

Jucaria ori Jucaria Ucigasa nu va spun nimic, asa-i? Daca va voi spune, insa, numele CHUCKY, sigur ati auzit de ea. Caci despre ea este vorba.

Daca-n seria originala vorbim despre o papusa posedata, in care era sufletul unui criminal in serie, in seria noua este vorba despre … o eroare de soft. Initial, am zis ca se duce toata ideea de horror, ca nemafiind vorba despre un obiect posedat, despre spirite, despre suflete care umbla, nu mai este vorba de horror. Teoretic, asa este. Practic, intr-un sens cat se poate de general, este mai infricosatoare o astfel de poveste pentru ca este mult mai REALISTA! Mult mai posibila.

Ce se intamplase, de fapt? Pai intai si intai, avem ca poveste de baza o aplicatie multilateral dezvoltata, care ajunge sa ne controleze vietile. O mega-retea sociala extinsa, care era utila si in casa (pornea muzica, pornea alarma etc), era utila si cand omul parasea propria locuinta (avea masini proprii, un fel de Uber-Facebook). Avand la baza aceasta mega retea, fondatorul ei scosese si o jucarie, care urma sa fie cel mai bun prieten al posesorului. Nu zic al copilului, pentru ca nu doar copiii erau publicul tinta.

Zicand toate astea, deja am facut referire la mult mai multe filme si povesti. Ma gandesc la HER, ma gandesc la The Circle (dintre filme), la fel cum ma gandesc si la spectacolul de teatru Fata din masinarie. Problema principala este, de fapt, modul in care tehnologia ne controleaza viata. Si cat de mult ne afecteaza o eroare tehnica.

In acest caz, nu vorbim de o banala eroare tehnica, ci de o razbunare: un angajat al fabricii din Asia care producea acea papusa adormea des la serviciu din cauza epuizarii. Stiti voi, angajati supra-exploatati, prost platiti, firma facand profituri imense pe spatele lor. El este anuntat ca la finalul zilei va trebui sa plece, ca aceea va fi ultima lui zi de lucru, drept urmare, ca sa se razbune, scoate toate interdictiile, toate limitarile acelei papusi. Acea papusa, fara limitari, fara nicio interdictie, devine o papusa periculoasa. Devine o JUCARIE CRIMINALA!

De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, deseori fix asta este un criminal: un robot fara limite, un om instinctiv si nu rational, un om care nu-si cenzureaza reactiile si instinctele. Fix asta dovedeste aceasta noua Chucky.

Din acest punct de vedere, noul Chucky, noul Child’s play (tradus Jucaria Ucigasa), este mai profund, mai filosofic, decat vechiul Chucky, un horror clasic.

Pe partea de horror, insa, de senzatii, filmul sta foarte slab. L-as considera un thriller si nu un horror, cu accente de comedie neagra. De altfel, de multe ori pe parcursul filmului aveam impresia ca ma uit la un nou … Scary Movie. Un Scary Movie care ironizeaza intai si intai seria Chucky, insa nu uita nici alte filme, apartinand chiar altor genuri. Exact ca seria Scary Movie, care ironiza in principal un film, facand referiri multe si dese la alte cateva filme, din tot spectrul cinematografic.

Jucaria Ucigasa - Child's Play 2019

Practic, Jucaria Ucigasa este un film bun, marketat gresit. O comedie neagra, care ironizeaza deopotriva societatea tehnologica actuala si alte filme de groaza, cu vechile Chucky in frunte, dar nu doar pe ele. Glumele sunt pentru toata lumea, si glume subtile, inteligente, dar si glume mai pentru popor, de autobaza.

Drept consecinta, Jucaria Ucigasa va fi apreciat de catre cei vor nimeri la el din greseala ori de catre cei care vor merge pentru a vedea o comedie neagra. Fanii genului horror, care vor dori un film care sa-i sperie, sa-i bage-n scaun, vor pleca dezamagiti din sala de cinema.

Nu, Jucaria Ucigasa nu este un film perfect. Filmul este exact precum jucaria: un film defectat intentionat, filmul nu din razbunare, precum jucaria, in ambele cazuri cel mai relevant fiind rezultatul.

Personal, mie mi-a placut Jucaria Ucigasa, fara, insa, sa ma impresioneze. Nu m-a dat pe spate, chiar daca obiectiv vorbind are multe puncte forte. Cel mai mi-a mult mi-a displacut aerul sau mult prea ironic, mult prea putin serios.

Jucaria Ucigasa intra maine, vineri 28 iunie 2019, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000.

One thought on “Jucaria Ucigasa – Child’s Play”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.