Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp

Despre filmul Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp ar trebui sa vorbeasca mai mult cei din domeniul marketingului si publicitatii decat cei din domeniul cinematografiei. Vorbesc serios: Universul Marvel este atat de bine gandit, ca marketing, incat serveste drept model pentru multe corporatii mari.

Marvelul, de fapt Disney-ul, caci de ani buni franciza a fost cumparata de Disney, reuseste sa te faca, prin n modalitati, sa pierzi de fiecare data cate doua ore, ori mai multe, cu productiile lor. Care productii se incadreaza, de fiecare data, in anumite limite.

Sub un anumit nivel nu-si permit sa scada, ca sunt Disney, fac de ras brandul, dar nici nu pot sa treaca peste un anumit nivel. Oricat de trist ar fi finalul, oricat de mult s-ar fi straduit, nu poti lua in serios, pe de-a-ntregul, actiunea. Personal, oricate li s-ar intampla acelor eroi, in ochii mei tot fake-uri vor fi. Din start, de cand ma asez in scaunul confortabil al cinematografului, stiu ca in fata mea se va derula o poveste, cu niste personaje fictive, care nu exista, pe care nu le-as putea intalni.

Si, pentru ca tot va ziceam de marketing, mi se pare fascinant cum Disney incearca, cu fiecare nou film pe care-l scoate, sa cucereasca un nou public. Ori sa recucereasca un nou public.

Noul Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp, de exemplu, vrea sa (re)cucereasca publicul foarte tanar. Este, pe romaneste, un film pentru copii. Daca ai peste 20 de ani si te duci la acest film cu pretentii, ai o problema. Fie esti PROST informat, fie … hai sa zicem ca nu esti atat de cinefil pe cat ti-ai dori.

Acum, sa ne intelegem, exact cum ziceam mai sus, Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp nu este un film prost pentru simplul fapt ca Disney/Marvel nu isi permite sa faca filme proaste. Sub un anumit standard nu pot scadea. Trebuie sa aiba, si chiar are, scene superbe de 3D, sta bine si la capitolul umor, chiar daca unele glume si realmente puerile.

Doar ca, la fel ca-n multe alte filme Disney, multi spun ca asta ar fi regula, nu avem personaj negativ. Personajul negativ este si el unul pozitiv, un oropsit, un ghinionist, care vrea sa se vindece de propria boala cu orice pret. Nu este un personaj negativ care sa te faca sa ingheti, sa te sperie, pentru ca Disney nu vrea sa-i sperie pe cei mici. Vrea sa-i educe, sa le spuna ca oamenii nu sunt rai ci ca aia rai de fapt au motivele lor. Cei rai sunt asa pentru ca au avut ghinion si vor sa indrepte o nedreptate, oricat de dubios ar suna sintagma.

Si, tot ca sa respecte regulile Disney, franciza este infinita. Da, avem si after-credits, inclusiv acea scena de cateva secunde de la finalul intregului generic, cea pe care o asteapta cu nerabdare doar fanii Marvel, cei obisnuiti cu universul, caci ceilalti deja au plecat din sala.

 

 

Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp este, in categoria lui, printre cele mai puerile filme din universul Marvel. N-as zice cel mai slab, dar este unul dintre acele filme la care m-am simtit batran. Am simtit ca nu este locul meu in acea sala. Sunt multe animatii, care ruleaza dublate chiar, cu replici mult mai mature, cu personaje mult mai bine conturate. Animatii mult mai putin puerile.

Acum, este important de vazut cum vor judeca fanii Marvel acest nou Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp, cum il vor judeca cei pentru care acest film este PRIMUL film Marvel vazut si cum il vor judeca criticii de film. De asemenea, ar fi ideal sa se afiseze statisticile in functie de varsta spectatorilor. Stiu ca e imposibil, la noi cel putin, insa mi s-ar parea relevant.

Pana la date oficiale, care sa confirme, pot doar intui, anticipa, emite ipoteze.

Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp este, deci, cel mai pueril film din Universul Marvel. Cel mai slab nu este, fiind considerat astfel doar de catre cei care aveau cu totul alte asteptari. Sunt filme Marvel mai slabe, cu erori evidente de interpretare ori de regie. Aici, singurele probleme sunt legate de scenariu si de dialoguri, dar cei mici ori adolescentii le vor vedea cu alti ochii.

Inainte sa inchei, va mai zic doar atat: va mai amintiti CEVA legat de primul film Omul-Furnica? Eu, unul, imi amintesc doar modalitatea in care am scris articolul 😀 Atat si nimic mai mult.

Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp intra de maine, 6 iulie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Forum Film.

. 1 comentariu la Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp. Categories: 2018. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Omul furnica si viespea – Ant-man and the Wasp

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.