Solo: O poveste Star Wars este un film decent

Solo: O poveste Star Wars este un film decent si asta a fost de la inceput pronosticul meu. Filmul, in sine, doar mi-a confirmat atat temerile, cat si asteptarile. Am inceput brusc, abrupt, acum trebuie sa luam o pauza si sa contextualizam.

Intai si intai, Disney-ul si-a propus sa lanseze cate un film Star Wars pe an. Anul acesta a schimbat doar perioada, preferand sa-l lanseze fix inaintea inceperii verii. Nu stiu cat de corect a ales, probabil testeaza piata, prospecteaza, vrea sa vada care-i perioada cea mai propice. Oricum, Disney are in vedere imaginea de ansamblu, are foarte multe productii si se gandeste cam cand ar trebui lansate fiecare-n parte, in ce ordine trebuiesc lansate si alte chestiuni de marketing care pe mine ma depasesc de la un punct. Ideea de baza ramane: un Star Wars pe an. De aici rezulta urmatoarea chestiunea: nu in toate se investesc o tona de bani, nu toate sunt gandite sa rupa topurile.

 

Ideea de spin-off, de a spune povestea unui personaj, oricare ar fi el, este interesanta si utila. Doar ca, in general, spin-off-ul nu este altceva decat un film ajutator. Niciodata un spin-off nu va fi cel mai bun film al seriei, nu va fi pelicula emblema. Din acest motiv, asteptarile mele nu erau atat de mari. Cum este cazul si aici. E drept, avantajul acestui film este ca poate fi inteles de sine statator, poti vedea, daca este cazul, celelalte filme ULTERIOR. Afli ce e cu rebelii, ce e cu Imperiul si toata imaginea de ansamblu.

Totodata, spin-off-ul este desenat altfel. Celelalte personaje sunt de obicei slab conturate. In acest caz, desi din titlu ni se sugereaza ca ar fi DOAR povestea lui Han Solo, avem, practic, povestea lui si a simpaticului Chewbacca. Ei 2 sunt bine conturati, povestea lor este solida, dar celelalte personaje sunt construite hai sa zicem superficial. Repet, o chestie de asteptat.

Totusi, fiind vorba despre un film Disney Imax, ma asteptam la efecte vizuale bune. Nu extraordinare, nu era vorba despre un Avengers aniversar, dar Disney-ul pastreaza standarde. Nu am fost dezamagit, nu m-au dat pe spate, per total fix cum ma asteptam.

Tot la capitolul contextualizare, nu avem personaj negativ puternic. De fapt, in afara de cele 2 personaje principale, cam toate celelalte sunt la fel: egoiste, dispuse oricand sa tradeze, dar nu sunt din alea care ar vrea sa distruga planeta pentru ca le place. Ma asteptam sa fie asa, cam asta este regula Disney, fara personaje negative puternice, sa nu se sperie bietii copilasi, asa e si aici.

Totodata, cand judecam noua productie, Solo: O poveste Star Wars, trebuie s-o comparam strict cu celelalte filme Star Wars produse de Disney. Cele vechi sunt alta mancare de peste. Si, judecand asa, Solo: O poveste Star Wars este mediu: nu-i nici cel mai bun, nu-i nici cel mai slab. Nu dezamageste, nu da pe spate. Este, parafrazandu-i titlul, O NOUA poveste Star Wars. Nici mai mult, nici mai putin.

Are Solo: O poveste Star Wars defecte? Are, in frunte cu faptul ca-i prea lung. 2 ore si 20 de minute pentru un film Star Wars este enorm, dar nici asta nu era ceva neasteptat. Asta este trendul, acum si filmele comerciale, si filmele de arta dureaza cam tot atat. E drept, are avantajul ca nu te plictiseste, nu se resimt cele peste 2 ore, chiar daca la final vei fi constient de faptul ca povestea putea fi spusa lejer in 100 de minute. Si, la modul serios, de ce n-or fi spus-o in mai putin timp?

Ca sa parafrazez un politician roman: Avem un film, Solo: O poveste Star Wars. Unii zic ca-i bun, altii zic ca-i rau. Ca sa-l completez pe domnul politician, adaug: si unii, si altii, au dreptate. Si cu asta am terminat, caci o caracterizare mai buna a filmulu nu gasesc.

Update: Poza de mai sus am gasit-o dupa ce am scris articolul, dar inainte sa-l public. Un exemplu elocvent.

Solo: O poveste Star Wars intra de azi, 25 mai, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Cineforum. Salutari STELARE tuturor!

. 1 comentariu la Solo: O poveste Star Wars este un film decent. Categories: 2018. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Solo: O poveste Star Wars este un film decent

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.