Maestrul gradinar - Master Gardener POSTER ROMANIA

Maestrul gradinar – Master Gardener ni-l arata pe Narvel Roth, cel care se ingrijeste de luxuriantele gradini Gracewood Gardens, gradini detinute de Norma Haverhill. Aceasta din urma este o angajatoare exigenta, insa una care ii apreciaza pasiunea lui Narvel.

La un moment dat, Narvel Roth primeste un ordin de la angajatoarea sa: sa o primeasca pe stranepoata acesteia, pe Maya, pentru a o invata tainele gradinaritului. Maya este mulatra, are o poveste de viata interesanta, insa are o problema: este incurcata cu un mic traficant de droguri, pentru care facea din cand in cand niste comisioane.

Drept urmare, viata actuala a lui Narvel interfereaza cu precedenta sa viata, una pe care el o dorea adanc ingropata. Oare un om se poate vreodata schimba cu adevarat? Oare pacatele grave pot fi scuzate doar prin sintagma „de-ale tineretii valuri”?

Nu vreau sa intru in detalii, nu-mi plac spoilerele, asa ca nu voi da asa ceva, raman fidel principiului meu. Insa simt nevoia sa mai subliniez 5 lucruri, sa pun intrebari, sa informez. Luati-o cum doriti. Unul dintre ele, avertizez din start, este cat se poate de subiectiv. Asadar:

  1. Eu am vazut filmul Maestrul gradinar intr-o locatie interesanta: Herastrau Open Space. N-o fi Herastraul o gradina botanica in adevaratul sens al cuvantului, insa filmul acesta mi se pare alegerea perfecta pentru a-l vedea in aer liber. Mi s-ar fi parut cumva ciudat sa-l fi vazut intr-o sala de cinema. E drept, s-ar potrivi PERFECT intr-o gradina botanica (fie cea bucuresteana, fie preferata mea, cea din Cluj).
  2. Maestrul gradinar face parte dintr-o trilogie care are ca tematica barbatul singur care trebuie sa-si infrunte pacatele trecutului. Primele 2 filme ale acestei trilogii, care-l au in frunte pe acelasi regizor, Paul Schrader, sunt: First Reformed (2017) si The Card Counter (2021). Sper sa nu gresesc, insa conform Cinemagia.ro doar al doilea film este disponibil pe vreo platforma de streaming (in speta, HBO MAX). Ma rog, acest lucru este valabil IN MOMENTUL SCRIERII ACESTUI ARTICOL.
  3. Maestrul gradinar mi se pare un film foarte static, prea poetic, prea pictural pentru un thriller/crime. El este marketat drept thriller, insa este departe de acest gen cinematografic. Ceea ce nu-l face nicidecum un film slab, un film prost. Insa eu am o problema subiectiva: daca-mi vinzi un borcan pe care scrii gem de prune, degeaba-mi dai cel mai bun gem de visine pe care l-am mancat vreodata. Mie-mi va displacea ideea in sine, ca m-ai mintit. Iar in acest caz intrebarea corecta este vesnica DE CE. Oare de ce nu i-ai zis simplu „drama”. Ma rog, o drama cu happy end. Care, pentru mintile infierbantate ale unor critici, ar insemna comedie (vorbesc serios!).
  4. Maestrul gradinar, adica Narvel Roth, este interpretat de Joel Edgerton. In timpul proiectiei aveam o senzatie de deja-vu (ma rog, la noi la olteni poarta numele „senzatia de deja-fu”!), il stiam pe actor, dar nu-mi aminteam de unde. Dupa o foarte scurta cautare, am aflat: a jucat in Vrabia Rosie/Red Sparrow. Ma rog, a mai jucat si in Jane got a gun. Dar pe acela si-l amintesc si mai putini.
  5. Tanara mulatra Maya este interpretata excelent de Quintessa Swindell. Pe ea ati/am mai vazut-o in Black Adam. Excelenta interpretare aici. In Black Adam nu-mi mai amintesc pentru ca filmul in sine a fost perfect uitabil.

Ca sa trag o concluzie, Maestrul gradinar – Master Gardener (il mai gasiti si sub titlul spaniol, care suna mult mai poetic: El maestro jardinero) este un film bun, usor poetic, extrem de pictural, dar deloc thriller. Este o drama psihologica, te pune pe ganduri, probabil l-as fi privi un pic diferit daca as fi vazut intreaga trilogie, insa oricum l-as privi, din orice unghi m-as uita, nu-l pot vedea thriller.

Maestrul gradinar intra in cinematografe de azi, 8 septembrie 2023, fiind distribuit in Romania de HAPPYCINEMA®. Eu va recomand sa-l vedeti undeva in aer liber, fie la Herastrau Open Air, fie in vreo alta locatie din Bucuresti ori din tara. Credeti-ma pe cuvant: o sa vi se para extrem de ciudat sa-l vedeti dintr-o sala de cinema!

Etichete: ,