Romania Salbatica – TIFF 2021

Romania Salbatica este cel mai celebru film pe care-l ratasem la TIFF 2021. Dar, cum de felul meu sunt optimist, pot spune ca aceasta ratare a functionat in favoarea mea, caci in loc sa-l vad in aer liber, la o calitate (doar) buna, l-am vazut intr-o sala de cinema de mall, la o calitate excelenta. Si, credeti-ma, este un film care MERITA vazut la cea mai buna calitate posibila.

Despre Romania Salbatica este extrem de dificil de scris, la fel cum MIE imi este extrem de greu sa scriu despre un film documentar. Strict cinematografic, totul este la superlativ, imaginea, sunetul, vocea calda si placuta a naratorului Adrian Titieni (o alegere excelenta din punctul meu de vedere).

Povestea din spatele filmului Romania Salbatica este, insa, si mai interesanta: imaginile au fost luate pe parcursul a 7 ani, incepand cu 2010. Este vorba despre cel mai amplu documentar dedicat naturii din Romania.

De asemenea, si montajul este la superlativ: totul pare la locul sau, totul a fost perfect ambalat intr-o poveste credibila, cu sens, poveste care prinde viata SI datorita lui Adrian Titieni.

Fara sa fi vazut acel film, vreau sa spun 2 cuvinte si despre Romania Neinfricata, caci multa lume confunda cele 2 filme. Confuzia a plecat intai si intai de la TIFF, multa lume avand impresia ca la TIFF ruleaza IARASI acel documentar. Partea amuzanta este ca acel film a aparut INAINTE de Romania Salbatica, desi lucrul la el a inceput dupa. Oricum, este de vazut si acela, nu este vreo critica la adresa lui. Spun doar ca ele sunt DIFERITE, ca au fost produse independent unul de altul, nefiind nicidecum vreo legatura intre ele.

In final, profit de ocazie pentru a spune cateva cuvinte despre ideea in sine, de a proiecta documentare in cinematigrafe. Romanii nu sunt atat de obisnuiti cu asta, in alte tari acest lucru nu mai este de mult timp o noutate.

Incep, deci, prin a spune ca Romania Salbatica ar putea profita de contextul pandemic: momentan nu sunt atat de multe blockbustere, insa nu sunt nici atat de multi spectatori. Oamenilor inca le este teama sa mearga la cinema, cresterile bruste de cazuri scazand la fel de brusc numarul spectatorilor doritori. Cu toate astea, tot raul ar putea fi spre bine: este loc si de filme altfel, diferite, filme care altfel nu ar avea loc in salile de cinema, in special in cele de mall. Iar publicul actual, oricum diferit de cel traditional, s-ar putea dovedi mult mai deschis la astfel de filme. Acum se duc la cinema cinefilii adevarati.

In al doilea rand, Romania Salbatica are (si va avea) cateva proiectii speciale, in aer liber. Una dintre ele a fost la Amfiteatrul Mihai Eminescu (de la Arena Nationala). Inteleg ca vor mai fi si alte proiectii speciale. Aici eu sunt cumva cu inima indoita: pe de-o parte, la proiectia speciala de acum sunetul a fost asigurat de Bucharest Film Orchestra; pe de alta parte, cred ca cel mai bine te bucuri de acele imagini intr-o sala de mall. Oricum, ideea este ca acest film va fi proiectat in multe locatii speciale, neconventionale, majoritatea in aer liber. Ceea ce implica, in mod cert, si ceva educare a publicului: personal, in afara de proiectiile in aer liber de la TIFF, nu prea merg la film decat in salile de cinema. Daca as avea mai multe astfel de proiectii (musai filme noi, nu proiectii in parcuri cu filme de acum 2-3 ani minimum), poate m-as obisnui cu ideea de film in aer liber. Si, evident, daca ar fi mai multe astfel de locatii in Bucuresti (si in tara, evident).

In al treilea rand, Romania Salbatica incurajeaza ideea de educatie prin filme. Nu te duci la cinema (doar) pentru entertainment, nu te duci sa razi, nu te duci SA TE SIMTI BINE, ci te duci sa inveti ceva, sa ramai cu ceva. Evident ca filmul iti da si o stare de bine, un good vibe, ca sa ma exprim in romgleza, dar principalul sau obiectiv este educarea publicului. Documentarele NU sunt singurele filme educative, deci as putea spune ca e un inceput bun.

Si pentru ca va ziceam la inceput de TIFF 2021, va spun ca Romania Salbatica a castigat premiul publicului la festivalul clujean. Ramane de vazut daca doar publicul de film din toata tara apreciaza acest film. Eu sper ca da, dar nu indraznesc sa dau un pronostic.

Voi mergeti sa vedeti Romania Salbatica, oriunde ar rula el. A intrat in cinematografe din 17 septembrie 2021, fiind distribuit in tara noastra de Transilvania Film. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre film, puteti vizita si site-ul RomaniaSalbatica.ro.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.