Furios si iute 9 – Fast and furious 9

Furios si iute 9 – Fast and furious 9 este al zecelea film al seriei. Spun asta din start pentru a nu exista dubii, pentru cine doreste sa vada filmele in ordinea logica a actiunii puteti accesa acest articol de pe RottenTomatoes. Pe acest blog veti gasi impresii doar despre ultimele 3 filme ale seriei: Hobbs & Shaw, FF8 si FF 7. Si tot din start trebuie sa spun ca acest nou film al seriei este exact ca celelalte filme, cu bune si cu rele. Fix din acest motiv mi s-a parut dintotdeauna inutil sa fac un top personal al seriei, sa spun ca filmul 3 mi-a placut mai mult decat filmul 5 mi se pare pur si simplu inutil.

Este, din punctul meu de vedere, entertainment pur. Te duci la Furios si iute 9 – Fast and furious 9 strict ca sa te destinzi, nu te gandesti la chestii logice, la chestii posibile in viata reala, nu incerci sa gandesti prea mult actiunea, nu te gandesti ca dialogurile sunt, poate prea seci, desi ele vor sa para profunde. Adica in mod evident asa stau lucrurile, insa daca acest lucru te deranjeaza de ce te-ai duce la filmul numarul 10 atat timp cat la fel era si in precedentele 9 parti?

Ce mi se pare interesant la acest nou Furios si iute 9 – Fast and furious 9 este cat de putin s-au schimbat actorii si gandirea lor dupa 20 de ani. Inteleg partea cu aratatul, machiajul face minuni, insa partea a doua este chiar surpinzatoare. Personajele au acumulat experiente de viata, s-au intamplat chestii, insa ele par a gandi la fel, par a vorbi la fel, par a nu fi acumulat nimic din punct de vedere intelectual si cultural. Ceea ce, nu neg, se petrece cu multi oameni din jurul meu.

O chestie la fel de interesanta pe care vreau s-o subliniez este cea legata de public. Am vazut acest nou Furios si iute 9 – Fast and furious 9 la Happy Cinema Bucuresti (din Liberty Mall). In sala erau vreo 3 grupuri de pustani (liceu cel mai probabil), plus un grup de sot, sotie si copilul enervant de maximum 10 ani. Ideea este ca acest nou film se adreseaza aceluiasi public ca si prima pelicula a seriei. De multe ori filmele cresc, se maturizeaza impreuna cu publicul lor. Aceasta serie cumva refuza sa se maturizeze, insa unul ca mine o apreciaza oricum. De fapt, poate o apreciem TOCMAI din acest motiv, ca ne aduce aminte de copilarie.

Fara sa va povestesc nimic altceva din film, va voi spun doar noul personaj al acestui film: fratele lui Dom, Jakob (interpretat de John Cerna, care printre altele este si jucator profesionist de wrestling). Nu va zic ce rol are exact Jakob, insa va dati si voi seama ca este vorba despre ceva din trecutul indepartat al lui Dom.

Un lucru observat de multi internauti, bloggeri, critici ori simpli cinefili, este ca Furios si iute 9 – Fast and furious 9 este mai SF decat oricare predecesor de-al sau. Ceea ce nu e neaparat de rau, oricum filmul nu era unul realist, avea propria sa logica interna. Elementele SF par ceva firesc in peisaj, ceva care nu are cum sa te mire.

Nu inchei fara sa va spun cum l-a caracterizat un prieten de-al meu (mai specialist in filme decat mine, are si studii in domeniu) pe Vin Diesel: Incredibil cat de carismatic poate fi un actor complet lipsit de talent. La fiecare FF imi aduc aminte de aceste cuvinte si de fiecare data ii dau dreptate acelui amic.

Ca sa folosesc o expresie tocita in online, Furios si iute 9 – Fast and furious 9 este ce trebuie, nici mai mult, nici mai putin. Pretentiosii ar folosi o alta expresie: Atat s-a putut. Ambele expresii sunt la fel de adevarate si la fel de potrivite.

Furios si iute 9 – Fast and furious 9 a intrat in cinematografele patriei din 25 iunie 2021, fiind distribuit in Romania de RO Image 2000.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.